Förtydligande om krislägesavtalet

Nyhet – 30 mars 2021

SKR har nu sagt ja till Region Dalarnas begäran om att aktivera krislägesavtalet. Men det är Region Dalarna som avgör om och när det ska användas.

Som tidigare meddelats har Region Dalarna ansökt hos SKR om att få möjlighet att aktivera krislägesavtalet för att kunna säkra bemanningen inom den hårt ansträngda intensivvården. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har idag tisdag sagt ja till ansökan genom att ”aktivera” krislägesavtalet.

- Även om SKR har aktiverat krislägesavtalet är det viktigt att framhålla att det är Region Dalarna som avgör om och i så fall när vi ska anvisa personal att arbeta utifrån krislägesavtalet, framhåller Jenni Forselius – tf förhandlingschef inom Region Dalarna.

Genom att ansöka om krislägesavtal har Region Dalarna skapat sig handlingsutrymme inför en situation där behovet av intensivvårdsplatser inom regionen ökar ytterligare. Krislägesavtalet kommer i så fall att gälla för undersköterskor och sjuksköterskor inom intensivvårdsavdelningarna i Falu lasarett och Mora lasarett.

Fotnot: SKR fattade beslutet tillsammans med Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

• Presstjänst Presstjänst
      kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se