Fritidsaktiviteter vanlig orsak till avbokade operationer

Nyhet – 11 september 2019

Ett team på Mora lasarett har kartlagt orsakerna bakom avbokade operationer:
– Det är ett problem som påverkar hela vårdkedjan. I värsta fall innebär det en tom operationssal och att andra patienter får vänta längre på sin operationstid, och ökade kostnader för regionen, säger Johanna Österberg, överläkare på kirurgkliniken i Mora.

För två år sedan startade Johanna Österberg, överläkare, Janeth Mattsson, specialistsjuksköterska, Carina Lund Tägt, legitimerad sjuksköterska och operationsplanerare och Kerstin Jemt, legitimerad sjuksköterska och operationsplanerare, en studie. Syftet var att ta reda på varför människor väljer att avboka sina planerade operationer, dessutom ofta med kort varsel.

– Det är komplicerat att planera om en operation med kort varsel. Vi kan inte bara plocka in en annan patient hur som helst utan det måste vara en patient i behov av ett ingrepp som tar motsvarande tid i anspråk och kräver samma kirurgiska kompetens som den operation som var inplanerad från början, säger Janeth Mattsson, specialistsjuksköterska.

Studien visar att det för det mesta är öppenvårdsoperationer som avbokas och att skälen bakom avbokningar ofta fritidsaktiviteter eller resor.

Studien föreslår därför att informationen ska förbättras till patienter som ska genomgå öppenvårdsoperationer, bland annat genom att tydliggöra vilka regler som gäller vid avbokning och att regionen borde införa sms-tjänster och påminnelser via e-post cirka en vecka innan operation. Dessutom borde avgift utgå om man avbokar sig med kort varsel utan giltig orsak.

Patienterna skall vara färdigutredda och optimerade (t.ex. slutat röka) innan de sätts upp för en operation för att förbättra flödet.

Studien i korthet

 • Under ett år registrerades alla avbokningar vid kirurgkliniken på Mora lasarett. Under perioden utfördes det 1 332 planerade operationer, varav 702 i slutenvård och 630 i öppenvård.
 • 13 procent, 202 personer, avbokade sina planerade operationstider. 110 män och 92 kvinnor. Majoriteten, 71 procent, var planerad i dagkirurgi.
 • De vanligaste avbokade ingreppen var: bråckkirurgi, kolecystektomi (operation av gallblåsan) och proktologi (operation av ändtarmen eller analöppningen) – det vill säga ”mindre ingrepp” som inte kräver slutenvård.
 • Vid mer omfattande kirurgi, såsom tarm- och bröstcancer, är det betydligt ovanligare att patienten bokar om sin tid.
 • September och januari var de två månader där flest avbokningar skedde och de vanligaste anledningarna var fritidsaktiviteter, annan sjukdom, resor och arbete. Ingen specifik dag i veckan föll ut som mer drabbad av avbokningar.
 • 44 personer angav fritidsaktivitet som skäl till avbokningen, 26 personer angav utlandsresa.
 • 75 procent av avbokningarna gjordes av patienter under 65 år.
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: