Ge årets bästa julklapp – boka tid för blodgivning i december

Nyhet – 2 december 2019

Är du blodgivare eller kan tänka dig att bli? Inför jul- och nyårshelgen behöver blodlagret i Dalarna fyllas på. Boka tid för blodgivning i december och ge årets bästa julklapp.

I år inträffar jul och nyår på vardagar, vilket ger färre tillfällen att lämna blod. Det är därför extra
viktigt att blodlagret fylls på i december så att det finns tillgängligt blod för dem som behöver det
under helgerna.

– Vi hoppas att alla som har möjlighet att lämna blod i december bokar tid för att göra det. Vi behöver blod från alla blodgrupper, men särskilt för blodgrupperna 0-, 0+ och A+., säger Sara Andersson, samordnare Blodcentralerna i Dalarna.

Att lämna blod räddar liv
Att lämna en påse blod tar cirka tio minuter och kan hjälpa upp till tre patienter. Blodet som du ger används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar. Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man kan du lämna blod fyra gånger per år.

– Att ge blod är en insats som räddar liv. Som tack för din hjälp får du en liten gåva av oss. Om du vill kan du välja att skänka en slant till något välgörande ändamål som gåva. I december går pengarna till Radiohjälpen, Riastugan och Barncancerfonden, säger Sara.

Utökade öppettider på Dalarnas blodcentraler
I Dalarna finns det blodcentraler i Avesta, Borlänge, Falun, Mora och Ludvika. På www.geblod.nu kan du se aktuella öppettider för december.

Bli blodgivare
Du som vill bli blodgivare är välkommen att anmäla dig genom att fylla i vårt digitala formulär eller ringa oss på telefon 023 - 49 21 54.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: