Ge årets bästa julklapp – boka tid för blodgivning i december

Pressmeddelande – 7 december 2021

Är du blodgivare eller kan tänka dig att bli? Inför jul- och nyårshelgen behöver blodlagret i Dalarna fyllas på. Boka tid för blodgivning i december och ge årets viktigaste julklapp.

I år inträffar jul och nyår delvis på vardagar, vilket ger färre tillfällen att lämna blod. Det är därför extra viktigt att blodlagret fylls på i december så att det finns tillgängligt blod för dem som behöver det under helgerna.
– Vi hoppas att alla som har möjlighet att lämna blod i december bokar tid för att göra det. Vi behöver blod från alla blodgrupper, men särskilt för blodgrupperna 0-, 0+ och A+, säger Sara Andersson, samordnare Blodcentralerna i Dalarna.

Att lämna en påse blod tar cirka tio minuter och kan hjälpa upp till tre patienter. Blodet som du ger används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor samt behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar. Om du är kvinna kan du lämna blod högst tre gånger per år och som man kan du lämna blod fyra gånger per år.
– Att ge blod är en insats som räddar liv. Som tack för din hjälp får du en liten gåva av oss. Om du vill kan du välja att skänka en slant till något välgörande ändamål som gåva. I december går pengarna till Radiohjälpen, Riastugan och Barncancerfonden, säger Sara.

Öppettider Dalarnas blodcentraler
I Dalarna finns det blodcentraler i Avesta, Borlänge, Falun, Mora och Ludvika. På www.geblod.se kan se aktuella öppettider för december.

Bli blodgivare

Du som vill bli blodgivare är välkommen att anmäla dig genom att fylla i vårt digitala formulär eller ringa oss på telefon 023 - 49 21 54.

Boka tid via webben
Du som redan är blodgivare kan boka tid via webbplatsen www.geblod.nu. Tjänsten gör det möjligt att boka samt av- och omboka din blodgivningstid.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka