Inför jul- och nyårshelgen behöver blodlagret i Dalarna fyllas på. "Vi hoppas att alla som är friska och har möjlighet att lämna blod i december gör det", säger Sara Andersson, samordnare blodcentralerna i Dalarna.

Ge en värdefull julklapp – boka tid för blodgivning i december

Pressmeddelande – 2 december 2020

Är du blodgivare eller kan tänka dig att bli? Inför jul- och nyårshelgen behöver blodlagret i Dalarna fyllas på. 

– Vi hoppas att alla som är friska och har möjlighet att lämna blod i december gör det, säger Sara Andersson, samordnare blodcentralerna i Dalarna.

I år inträffar en stor del av jul- och nyårshelgen på vardagar, vilket ger färre tillfällen att lämna blod. Det är därför extra viktigt att blodlagret fylls på i december så att det finns tillgängligt med blod för dem som kan komma att behöva det under storhelgerna.

– Vi önskar att alla som är friska och har möjlighet att lämna blod i december bokar tid för att göra det. På grund av pandemin tar vi just nu bara emot givare som är fria från förkylningssymtom och har varit det i två veckor. Det är därför extra viktigt att alla friska blodgivare ger blod. Vi behöver blod från alla blodgrupper, men särskilt blodgrupperna 0-, 0+ och A+, säger Sara Andersson.

För att minska risken för trängsel och smittspridning har blodcentralerna vidtagit en rad åtgärder utifrån gällande råd och rekommendationer och har även utökade hygienrutiner:

– All blodgivning sker på bokade tider för att undvika trängsel och den som ska lämna blod måste komma själv utan sällskap. På mottagningen och tappningen använder vi numera även munskydd för att öka säkerheten för våra givare, säger Sara Andersson.

Att lämna en påse blod tar cirka tio minuter och kan hjälpa upp till tre patienter. Blodet används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar. Kvinnor kan lämna blod högst tre gånger per år och män fyra gånger per år.

– Att ge blod är en insats som räddar liv. Som tack för din hjälp får du en liten gåva av oss. Om du vill kan du välja att skänka en slant till något välgörande ändamål som gåva. I december går pengarna till bland annat Riastugan och Barncancerfonden, säger Sara Andersson.

Öppettider Dalarnas blodcentraler

Dalarna finns det blodcentraler i Avesta, Borlänge, Falun, Mora och Ludvika. På https://geblod.nu/ge-blod-har/ kan du se aktuella öppettider för december.

Bli blodgivare

Du som vill bli blodgivare är välkommen att anmäla dig genom att fylla i vårt digitala formulär  eller ringa oss på telefon: 023 - 49 21 54.

Boka tid via webben
Du som redan är blodgivare kan boka tid via webbplatsen www.geblod.nu Tjänsten gör det möjligt att boka samt av- och omboka din blodgivningstid.

 • Sara Andersson Samordnare blodcentralerna Dalarna
  023-49 22 41
  sara.b.andersson@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: