Hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderas bära munskydd i patientnära situationer

Nyhet – 20 november 2020

Smittskydd Dalarna rekommenderar från och med den 23 november medarbetare inom hälso- och sjukvården, samt omsorgsverksamheten i länets kommuner, att bära munskydd i närkontakt med patienter. Rekommendationen gäller inte allmänheten.

Rekommendationen sker i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer i syfte att skydda patienterna mot covid-19-smitta och är ett komplement till befintliga vårdhygieniska och smittförebyggande åtgärder. Rekommendationen innefattar även visir i vissa vårdsituationer.

– Det här handlar om att skydda patienterna i situationer där personal är väldigt nära, inom en meter, och där personalen skulle kunna vara på väg att bli sjuk utan att hen har förstått det och det är ytterst viktigt att munskyddet tas på och av på rätt sätt, annars kan det få motsatt effekt och tvärtom öka risken för smittspridning, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Rekommendationen gäller inte heller för allmänheten.

– Det är angeläget i detta sammanhang att understryka att det viktigaste sättet att undvika smittspridning av covid-19 är att hålla avstånd, tvätta och sprita händerna och stanna hemma vid minsta symtom, säger Anders Lindblom.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: