Hushållskontakter utan egna symtom ska inte provtas med PCR-prov

Nyhet – 9 november 2020

Smittskydd Dalarna har beslutat att hushållskontakter inte ska provtas med PCR-prov om de inte själva visar symtom som kan tyda på covid-19.

– För att bromsa den ökade smittspridningen måste vi prioritera provtagning för personer som har symtom som kan vara covid-19, och om en hushållskontakt till en konstaterat smittad person själv får symtom så ska hen självklart provta sig, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Som ett led i att bromsa den fortsatt ökande smittspridningen i länet behöver PCR-provtagning, som visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion, i första hand prioriteras för personer som uppvisar symtom som kan tyda på covid-19. Smittskydd Dalarna har därför beslutat att hushållskontakter som själva saknar symtom inte ska provtas med PCR-prov efter fem dagar som det tidigare informerats om. Hushållskontakter som är vård- och omsorgspersonal är undantagna och bör lämna PCR-prov dag fem, precis som tidigare.

– I övrigt ska hushållskontakter till konstaterat smittade personer följa rekommendationerna som gäller hushållskontakter, det vill säga stanna hemma i sju dagar och provta sig vid minsta symtom, säger Helena Ernlund.

Med hushållskontakter räknas personer som delat boende med den konstaterat smittade någon gång under perioden som hen varit smittsam.

Förhållningsreglerna för hushållskontakter gäller personer från 16 år och uppåt. De innebär att man ska avstå från att vara på sin gymnasieskola eller sin arbetsplats och från fritidsaktiviteter som utförs tillsammans med andra.

Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatumet för den konstaterat smittade personen. Om inga symtom utvecklas kan hushållskontakten återgå till arbete eller gymnasieskola efter sju dagar. Om den hushållskontakt får symptom ska hen provta sig med PCR-prov, precis som alla andra som får symtom som kan tyda på covid-19.

Precis som övriga yrkesverksamma i samhället rekommenderas hushållskontakter till personer med konstaterad covid-19-smitta att om möjligt jobba hemifrån. Om det inte finns förutsättningar för att arbeta hemifrån kommer behandlande läkare att skriva smittbärarpenningsintyg* till hushållskontakter.

Den som berörs av förhållningsreglerna får information från vården.

– Den som räknas som hushållskontakt och ska stanna hemma får skriftlig information om vad som gäller, säger Helena Ernlund.

Personer som tidigare har ett positivt PCR-test eller som påvisat antikroppar de senaste sex månaderna undantas från förhållningsreglerna kring hushållskontakter.

För barn i förskola, grundskola och gymnasiesärskola i ett hushåll där annan person är konstaterat smittad av covid-19 gäller att:

  • Undvika aktiviteter utanför förskola och skola under hela inkubationstiden (14 dagar).
  • Man får resa med allmänna kommunikationsmedel.
  • Om inga andra möjligheter finns får vårdnadshavare lämna på förskola eller skola.

*Smittbärarpenning betalas ut till den som inte kan arbeta på grund av att hen har eller antas ha en smittsam sjukdom som omfattas av smittskyddslagen.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: