Icke tidskritiska operationer ställs in från och med måndag

Pressmeddelande – 17 oktober 2019

På grund av leveransproblem av förbrukningsartiklar kommer Region Dalarna från och med måndag den 21 oktober endast göra akuta och tidskritiska operationer:
– Nu måste vår operationsverksamhet prioritera de svårast sjuka. På så sätt upprätthåller vi patientsäkerheten, säger Eva Ohlsson, chefläkare och medicinskt ledningsansvarig i regional sjukvårdsledning.

De patienter vars operationer ställs in kommer att bli kontaktade personligen per telefon av personal på sjukhusen.

– Vi vidtar nu försiktighetsåtgärder för att upprätthålla så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt. Osäkerheten kring leveranserna är fortsatt stor och vi måste därför förbereda oss på att bristen på förbrukningsartiklar kvarstår en längre tid, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör

– På måndag kommer vi att fatta ett nytt beslut. Vi gör en ny bedömning varje dag, säger Karin Stikå Mjöberg.

Ett exempel på tidskritiska operationer är inplanerade canceroperationer som inte kan vänta utan ska opereras så fort som möjligt. Självklart tar Region Dalarna hand om den akuta vården, exempelvis skadade i trafikolyckor och patienter som drabbats av hjärtinfarkt.

Region Dalarna befinner sig fortsatt i stabsläge. 

– När problemen började vände vi oss till två andra leverantörer och nu vänder vi oss även till en tredje leverantör. Vi får också hjälp av andra regioner, kommuner och privata vårdcentraler, säger Karin Stikå Mjöberg.

Exempel på förbrukningsartiklar som Region Dalarna har/haft brist på är provtagningsrör, filter till narkosapparater, ekg-elektroder och blandningsaggregat till antibiotika.

Detta har hänt

 • Den 1 oktober blev Apotekstjänst Sverige AB ny upphandlad leverantör till Region Dalarna och fyra andra regioner. Övriga regioner i samarbetet är Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro som liksom Dalarna också har drabbats av allvarliga leveransproblem.
 • De senaste veckorna har de fem regionerna haft allvarliga leveransproblem av sjukvårdsartiklar då Apotekstjänst inte har levererat enligt avtal. Region Dalarna har hittills kunnat upprätthålla patientsäkerheten och bedrivit normal sjukvårdsverksamhet.
 • Fredag 4 oktober gick Region Dalarna upp i stabsläge för första gången med anledning av leveransproblemen av förbrukningsartiklar. På eftermiddagen hävdes stabsläget efter att inventering genomförts och det utlovats leveranser under helgen.
 • Onsdag 9 oktober beslutas att Region Dalarna måste vända sig till alternativa leverantörer för att säkerställa förbrukningsartiklarna.
 • Fredag 11 oktober beslöt särskild sjukvårdsledning i Region Dalarna att återigen gå upp i stabsläge på grund av fortsatt mycket stora leveransproblem. Detta för att bibehålla patientsäkerheten och för att bevaka det kontinuerliga inflödet av varor.
 • Leveransproblemen till alla fem regioner kvarstår under vecka 42.
 • Eva Ohlsson Chefläkare, Region Dalarna
  070-188 15 74
  eva.ohlsson@regiondalarna.se
 • Karin Stikå Mjöberg Regiondirektör, Region Dalarna
  070-686 38 20
  karin.stika-mjoberg@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: