​Inresande från Storbritannien uppmanas stanna hemma, avhålla sig från sociala kontakter och att testa sig

Pressmeddelande – 22 december 2020

Storbritannien har nyligen informerat om en ny variant av viruset SARS-CoV-2. Den nya varianten kan vara mer smittsam, men ingenting tyder på att den skulle ge svårare sjukdom. Den svenska regeringen har fattat beslut om inreseförbud från Storbritannien på grund av den smittspridning och nya variant av coronaviruset som har rapporterats därifrån.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om att uppmana inresande att efter ankomst till Sverige stanna hemma minst sju dagar och undvika kontakt med andra så långt det går. Det är särskilt viktigt att personal inom vård och omsorg följer uppmaningen och att deras arbetsgivare stöttar detta. Uppmaningen gäller alla inresande som har vistats i Storbritannien räknat från den 12 december.

–Det är viktigt att de personer som reser hit från Storbritannien isolerar och testar sig så snart de kan efter ankomsten till Sverige. Ett ytterligare test ska också tas fem dagar efter ankomsten, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare. Om man får symptom ska man testa sig tidigare. Även barn från förskoleklass och uppåt ska testa sig.

– Övriga i hushållet, som inte varit i Storbritannien, bör stanna hemma och vänta in provsvaret. Även barn bör stanna hemma från skolan och förskolan.

Barn från och med förskoleklass till och med 12 år, de som saknar e-legitimation och de som saknar svenskt personnummer ska kontakta vårdcentralen för testning.

Barn från 13 års ålder ska boka tid för självprovtagning via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Den som testar positivt för covid-19 kommer att bli kontaktad av vården för uppföljning.

  • Helena Ernlund biträdande smittläkare, Region Dalarna
    073-065 54 10
    helena.ernlund@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: