Kortare tid ”på övertid” för gravida i Dalarna

Nyhet – 22 augusti 2019

I Dalarna har man nu börjat med igångsättningar i graviditetsvecka 41, istället för vecka 42:
– Fler barn överlever då, därför har vi valt att göra så här, säger Agneta Romin, verksamhetschef, Kvinnokliniken, Region Dalarna.

Ibland måste en förlossning av olika skäl hjälpas igång. En av de vanligaste orsakerna är överburen graviditet, det vill säga att graviditeten har gått över tiden. I Sverige sker igångsättning idag efter 42 fullgångna graviditetsveckor. I många andra länder i Europa och i USA sker detta redan i vecka 41.

En preliminär studie av Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar nu att det finns en bättre överlevnad för barn som sätts igång i vecka 41 istället för vecka 42

– Medicinska framsteg sker hela tiden. Vi kan inte titta tillbaka och säga att det vi gjorde tidigare var fel. Vi gjorde det bästa utifrån den kunskap vi hade då, men när vi nu har ny kunskap ska vi ta tillvara på den, säger Agneta Romin.

Cirka 15 procent av alla graviditeter pågår i mer än 41 veckor. Igångsättning i vecka 41 görs för att förebygga överburenhet. En graviditet är överburen från och med vecka 42. En överburen graviditet kan innebära ökade risker framför allt för barnet.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: