​Lägesrapport covid-19 i Dalarna: 26 mars

Pressmeddelande – 26 mars 2020

Region Dalarna publicerar varje vardag efter klockan 14:00 en lägesrapport om den aktuella covid-19-situationen i länet på vår officiella webbplats regiondalarna.se.

Läget i Dalarna

 • Antalet konstaterade fall av covid-19: 54.
 • Antal patienter inneliggande på vårdavdelning på Falu lasarett: 14.
 • Antal patienter (utöver antal inneliggande på vårdavdelning) som får intensivvård: 6.
 • Antal patienter med covid-19 som avlidit: 2.

Dalarnas andra dödsfall av covid-19
Flera personer på äldreboenden och inom hemtjänsten i Borlänge kommun har nu konstaterats smittade av covid-19. Under onsdagen avled en person på ett äldreboende i Borlänge kommun.–Våra tankar går till de anhöriga. Nu är det jätteviktigt att vi alla fortsätter ta vårt gemensamma ansvar för att värna våra äldre. Respektera besöksförbud, gå inte till jobbet om du är sjuk och stanna hemma tills du varit symtomfri i två dygn. Det är också fortsatt väldigt viktigt att vara noga med att tvätta händerna ofta, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Borlänge kommuns pressmeddelande om händelsen, med information om skärpta besöksregler och förstärkta rutiner för personal inom äldreomsorgen:
https://www.borlange.se/nyheter/covid-19-inom-omsorgen-i-borlange/

Viktig information till dig som har en bokad tid inom vården
Med anledning av covid-19 kontaktar Region Dalarna just nu patienter via telefonsamtal för att av- och omboka vissa inplanerade tider. Telefonsamtal från sjukvården kan komma från både dolt och synligt nummer, exempelvis ett 010-nummer. Viktigt att känna till är att Region Dalarna aldrig ber om kontouppgifter eller annan känslig information över telefon.

Tack till alla som delat och svarat på efterlysning av vårdpersonal
Nu stänger Region Dalarna intresseanmälan. Annonseringen efter vårdpersonal som kan jobba extra inom vården har resulterat i runt 400 intresseanmälningar.
–Vi är rörda över det stora gensvaret och engagemanget från människor som vill hjälpa till. Vi jobbar nu för fullt med att gå igenom alla mejl och kontakta aktuella personer. Stort tack till alla som har hört av sig och alla som har delat vår efterlysning i sociala medier, säger Stina Danielsson, chef kompetensförsörjning Region Dalarna.

Minskade väntetider men fortsatt hög belastning på 1177 Vårdguiden på telefon Dalarna
Ungefär en tredjedel av telefonsamtalen till 1177 Vårdguiden på telefon i Dalarna rör det nya coronaviruset, jämfört mot runt två tredjedelar för en vecka sedan. Medelkötiden för besvarade samtal till 1177 är nu cirka 60 min minuter i den nationella kön. I Dalarna är medelkötiden för besvarade samtal runt 30 minuter.
–Vi ser att antalet samtal minskar sedan förra veckan. Vi har fortfarande hög belastning men vi tror att de åtgärder som gjorts har gett resultat. Vi har genomfört kommunikationsinsatser, ökat bemanningen av telefonsjuksköterskor och ökat tillgängligheten hos vårdcentraler och i Region Dalarnas egna vårdapp Min vård. Det här har bidragit till att många vet om hur de kan söka information även på andra sätt, säger Charlotta Borelius, tf verksamhetschef 1177 Vårdguiden på telefon Dalarna.

Behöver du akut hjälp – ring 112. Har du allmänna frågor om covid-19 kan du gå in på Folkhälsomyndigheten.se eller 1177.se, du kan också ringa det nationella telefonnumret 113 13. Är du sjuk eller behov av sjukvårdsrådgivning ring telefonnummer 1177 eller din vårdcentral.

Råd till allmänheten

 • Alla kan hjälpa till genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten, hosta och nys i armvecket, undvik att röra ögon, näsa och mun och använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Stanna hemma och undvik sociala kontakter om du har symtom och vänta minst två dygn efter att du har blivit symtomfri innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Det är viktigt att inte besöka akutmottagning eller vårdcentral om man har symtom - ring först 1177 eller din vårdcentral.
 • Råd om egenvård finns på 1177.se. Undvik att ringa telefonnumret 1177 om du inte är allvarligt sjuk. Behöver du akut hjälp – ring 112.
 • Hämta information från tillförlitliga källor, har du allmänna frågor om covid-19 kan du läsa mer på krisinformation.se, folkhalsomyndigheten.se, 1177.se eller ringa 113 13.

Intervjutider för media
Mediebevakningen med anledning av covid-19 är mycket omfattande. För att kunna hantera alla de intervjuförfrågningar som inkommer dagligen så inför Region Dalarna nu fasta intervjutider för att skapa en hållbar arbetssituation för alla parter. Vi hoppas på visad förståelse från media.

Vardagar klockan 15:00-16:00 finns Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna, och Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Dalarna, tillgängliga för att svara på frågor från media gällande covid-19.

Anders Lindholm, smittskyddsläkare: 070-670 20 45
Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör: 073-901 54 34

Tidigare nyheter gällande covid-19 i Dalarna:

2020-03-25: Fortsatt ökad belastning på sjukvården. För att avlasta kan du besöka webbplats 1177.se för råd om egenvård. Undvik att ringa telefonnumret 1177 om du inte är allvarligt sjuk. Behöver du akut hjälp – ring alltid 112. För allmänna frågor om covid-19 ring 113 13.

2020-03-25: Viktigt att patienter med misstänkt covid-19 inte åker direkt till akutmottagning eller vårdcentral, utan först ringer 1177 eller vårdcentral. Vid besök på vårdmottagningar samt akutmottagningar ska vårdsökande följa lokala anvisningar.

2020-03-25: Region Dalarna fortsätter mobilisera för ökad intensivvårdskapacitet för att vid behov kunna vårda fler allvarligt sjuka patienter med covid-19. ”Vi arbetar efter en plan. Det finns ett stort engagemang och flexibilitet hos alla våra medarbetare för att hitta lösningar och klara av situationen, säger Helena Björkman, divisionschef kirurgi.

2020-03-24: Region Dalarnas annonsering efter vårdpersonal som kan jobba extra inom vården har resulterat i närmare 400 intresseanmälningar på några dagar. Efterlysningen publicerades på Region Dalarnas Facebook-sida den 20 mars, samt här: https://www.regiondalarna.se/jobb/jobba-hos-oss/vi-soker-dig-som-kan-jobba-extra-inom-varden/?fbclid=IwAR3FvJlJeyItaA6ff8CfvB5CxF6M14JDeQTxUhfCS909bVFO3QbiKc_2B5Y

2020-03-23: Dalarnas första dödsfall på grund av covid-19. En man i 60-årsåldern med flera underliggande sjukdomar avled under helgen i sviterna av covid-19.

2020-03-23: Nu kan prover vid misstänkt covid-19 analyseras på Falu lasarett.

2020-03-23: Stöd till företag som drabbas ekonomiskt av coronakrisen:
https://www.regiondalarna.se/verksamhet/regional-utveckling/stod-till-drabbade-foretag/

2020-03-23: Falu lasarett prioriterar akuta och tidskritiska operationer tills vidare. Planerade operationer som inte har hög medicinsk prioritet kommer flyttas fram. Berörda patienter kontaktas av vården.

2020-03-23: Mammografiska hälsokontroller inom mammografiverksamheten i Dalarna skjuts fram. Beslutet kommer att prövas veckovis. Kontrollprogram och hereditetsscreeningar samt all undersökning av patienter med symptom eller de som blivit selekterade utifrån bildtagning fortsätter som vanligt. Alla berörda patienter kontaktas av vården.

2020-03-20: Folktandvården Dalarna erbjuder endast akuttandvård tills vidare.
Patienter med bokade tider kontaktas för ny tid senare. Vid akuta besvär som inte kan vänta kontakta din ordinarie klinik för rådgivning.

2020-03-20: Dalarnas smittskyddsläkare råder människor som har en fjällresa inplanerad den närmaste tiden att ställa in.

2020-03-20: Region Dalarna går ur stabsläge.

2020-03-18: Region Dalarna har nu en mejladress för företag som vill och kan erbjuda skyddsmateriel: corona.materiel@regiondalarna.se

2020-03-13: Ändrad strategi gällande covid-19 i Dalarnas sjukvård med bakgrund av att det förekommer samhällspridning av covid-19 i landet. I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer prioriteras nu provtagning av patienter som sjukhusvårdas för luftvägsinfektioner.

2002-03-13: Besöksförbud på samtliga vårdavdelningar med inneliggande patienter på Dalarnas sjukhus Besöksförbudet gäller inte den som har en bokad tid inom vården.

2020-03-12: Region Dalarna går upp i stabsläge med anledning av covid-19-situationen.

2020-03-11: Första fallet i Dalarna av det nya coronaviruset.

Övrig information

Region Dalarna lämnar aldrig ut personuppgifter om patienter på grund av patientsekretess. Människor i Dalarna ska alltid känna stort förtroende för vården och därför är patientsekretessen mycket viktig för oss.

Här hittar du information på webben:

Nyheter, pressmeddelanden och annan viktig information publiceras på region Dalarnas webbplats: https://www.regiondalarna.se/

Fördjupad information om covid19 finns på 1177 Vårdguidens webbplats: https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar--besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/

Frågor och svar om covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens webbplats: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-ber...

Samlad aktuell information från svenska myndigheter finns på webbplatsen: https://www.krisinformation.se/

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: