Lekterapeuten Mats på Falu lasarett får utmärkelsen Mitt Stora Stöd 2019

Pressmeddelande – 13 november 2019

”Han dök upp under sin julledighet för att se hur han kunde göra julen så bra som möjligt för oss”. Formuleringen gick rakt in i juryns hjärta och avgjorde beslutet bland hundratals nomineringar. Den outröttlige lekterapeuten Mats Hildén är årets mottagare av Mitt Stora Stöd.

På World Kindness Day den 13 november delar välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till någon som finns i vardagen för ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos.

Nomineringen av Mats Hildén kom från 17-åriga Victors föräldrar Thomas och Helena. Victor från Djurås utanför Falun har en tuff vardag med kronisk Intestinal pseudo-obstruktion. Det innebär att nervcellerna i mag- och tarmsystemet dör eller tappar delar av sin funktion. Det har betytt långa sjukhusvistelser med många behandlingar och operationer då lekterapin på Falu lasarett har blivit en viktig plats för Victor. På lekterapin får barn lov att leka och glömma det svåra för en stund. Där jobbar lekterapeuten Mats Hildén.

– Hans engagemang för att få svårt sjuka barn och ungdomar att fokusera på glädje och sätta upp mål för att hantera allt det jobbiga i deras vardag är beundransvärd, berättar pappa Thomas. 

– Med sin lyhördhet och sitt sätt att vara, har Mats lyckats lyfta inte bara vår son utan hela familjen ur de djupaste svackor, säger mamma Helena.

Genom ett brett kontaktnät och stort engagemang har Mats knutit till sig företag, föreningar och privatpersoner som genom gåvor sett till att miljön för de barn och ungdomar som vistas på avdelningen är hemlik och trevlig.

– Ett exempel på hans värme är när vi tvingades fira jul på lasarettet. Mats dök då upp under sin ledighet för att se hur han kunde göra julen så bra som möjligt för oss, berättar Thomas.

- Vi kommer aldrig att kunna tacka Mats nog för allt han gjort och vi vill därför av hela vårt hjärta att ni uppmärksammar honom genom Mitt Stora Stöd 2019, avslutar Helena.

Årets mottagare av Mitt Stora Stöd lekterapeuten Mats är både rörd och ärad över utmärkelsen:

– Det har varit så stort sedan dagen jag fick reda på att jag var nominerad. En ära på så många vis. Det här är mitt jobb, som jag självklart vill göra så bra som möjligt. Att en familj tycker att jag förtjänar detta pris känns nästan lite overkligt, berättar Mats som har arbetat på lekterapin sedan 2002.

– Lekterapin ska vara en frizon i vården. Här sker aldrig några undersökningar eller ronder. Vi fokuserar på hela familjens välmående. På lekterapin kan man ”bara vara” men också få möjlighet till utveckling och stimulans. Vi samarbetar med vårdpersonalen för att stödja barn, syskon och föräldrar så att vi kan arbeta så långsiktigt som möjligt för hela familjen, säger Mats. 

Juryn för Mitt Stora Stöd 2019
Årets jury består av radio- och tv-profilen Laila Bagge, barnprofilen Tobbe Trollkarl, Ving Sveriges kommunikationschef Fredrik Henriksson, chefredaktör på Icakuriren Helena Rönnberg och generalsekreterare på Min Stora Dag Jennifer McShane.

Om Mitt Stora Stöd
Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag delar varje år ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd som går till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos. ”Till lekterapin kommer de barn som har det allra tuffast, med lekterapeuternas hjälp, får de möjlighet till lek, stimulans, stöd och viktiga avbrott från sjukhusmiljön. Genom vår verksamhet har vi på Min Stora Dag ett långt samarbete och en nära dialog med lekterapin på landets många barnsjukhus. De som arbetar där gör ett fantastiskt jobb – de är riktiga vardagshjältar och deras insatser förtjänar all respekt och uppmärksamhet. Med det som bakgrund känns det förstås väldigt glädjande att det är en representant för lekterapin som blir årets mottagare av Mitt Stora Stöd,” säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Läs mer om Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag här: https://minstoradag.org/om-oss/var-verksamhet/

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: