Region Dalarnas webbplats använder cookies för att fungera bra.

Läs mer om användningen av cookies här.

Lex Maria-anmälan på grund av missbedömning av ryggmärgsskada

Pressmeddelande – 5 mars 2019

En 15-årig pojke skadade sin rygg illa. Vid första vårdtillfället upptäckte man inte pojkens ryggmärgsskada. Region Dalarna gör nu en Lex Maria-anmälan på grund av det inträffade och vidtar åtgärder.

En 15-årig pojke ramlade mot en sten i berusat tillstånd. Han skadade ryggen, kände sig öm i nacke och bröstrygg, och hade sämre känsel i benen. Han fick åka ambulans till akuten.

På akuten upplevde man att det var svårundersökt och svårbedömt vad gällde eventuella neurologiska besvär. Pojken kunde inte gå eller stå, och hade svårigheter att röra på benen. En skiktröntgen av hjärna, hals-,bröst- och ländrygg visade inte på några skador. Pojken blev utskriven och väntade därefter kvar på akuten under fyra-fem timmar innan hans föräldrar hämtade honom. Då han fortfarande hade svårt att gå fick han åka rullstol till bilen där de anhöriga hjälpte honom in.

Väl hemma kunde han inte ta ta sig ur bilen utan blev sittande i sex timmar, trött. Ambulans tillkallades igen och en ny utredning på akuten visade att pojken hade en ryggmärgsskada i halsryggen. Han transporterade till Akademiska sjukhuset i Uppsala och genomgick fem dagar senare en stabiliserande operation.

­ – Händelsen har varit mycket komplicerad att utreda, men kvarstår gör att sjukvården missbedömt pojkens skada. Vi gör därför en Lex Maria-anmälan, säger chefläkare Helena Hellström.

Rutiner har nu setts över med särskilt fokus på neurologbedömning vid skador i samband med påverkan av alkohol och droger. 

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@ltdalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: