​Må bra-vecka: Fokus på psykisk hälsa i Dalarna

Pressmeddelande – 30 september 2020

Många olika aktörer i Dalarna arbetar varje dag för god psykisk hälsa. I samband med Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober riktas uppmärksamheten under en hel vecka på vad som görs för psykisk hälsa i länet:
– Vi vill sprida att det finns hjälp och stöd att få. Det finns så mycket vi kan göra för att må lite bättre, säger Therese Olsson, brukarinflytandesamordnare inom psykisk hälsa, Region Dalarna.

Mellan 5-11 oktober är det "Fokus på psykisk hälsa i Dalarna". En temavecka där organisationer, verksamheter och andra aktörer i Dalarna uppmärksammar och bjuder in till olika aktiver kring psykisk hälsa. Ett brett program där både motion, kultur, föreläsningar och samtal finns med.

Under hela veckan är det utställning i Medborgarhuset i Vansbro på temat ”Må bra!!! Hur då?”. Film i Dalarna har tagit fram en filmpedagogisk katalog med filmtips på temat psykisk hälsa. Det finns filmer som passar olika åldrar med tillhörande samtalsfrågor och övningar att göra i klassrummet, hemma eller i föreningssällskapet.

Det kommer bli prova-på-yoga och chans till soft dans. Föreläsningar om hur man kan hantera svårigheter som sömnbesvär och oro över pandemin. Möjlighet att digitalt vara med och se Östra teaterns föreställning Skuggsyskon om hur det är att växa upp med ett syskon med funktionsnedsättning– för att bara nämna ett axplock ur programmet.

– På torsdagen är det temadag med Dalarnas nätverk för psykisk hälsa. Nätverket fyller 15 år i år. Det är det äldsta nätverket i Sverige inom psykisk hälsa och vi kommer uppmärksamma detta under den dagen, säger Therese Olsson.

Temaveckan har anpassats efter de rekommendationer som finns på grund av den pågående coronapandemin så det blir till exempel digitala föreläsningar och utomhusträning.

– I år blir det många digitala alternativ då vi ska fortsätta hålla avstånd till varandra. På grund av pandemin är det viktigt att vara uppmärksam på att man måste anmäla sig innan om man vill vara med på en aktivitet, säger Therese Olsson.

Det är Region Dalarnas Avdelning för hälsa och välfärd som inom den regionala samverkans- och stödstrukturen (RSS) –  där länets 15 kommuner och regionen samverkar inom socialtjänst och hälso- och sjukvård – genomför "Fokus på psykisk hälsa i Dalarna" under vecka 41.

  • Therese Olsson brukarinflytandesamordnare, Region Dalarna
    023-77 70 12
    therese.olsson@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: