”Målet är en smärtfri patient och läkning av tänder”

Nyhet – 14 oktober 2019

Onsdag den 16 oktober ska ST-tandläkaren Florin Schiopu hålla sin examinationsföreläsning i endodonti:
– Att vara specialist inom det här området kräver att man har ett flexibelt tänk. Ofta får man göra ett detektivarbete för att ta reda på möjliga orsaker till patientens smärtproblematik. Målet är en smärtfri patient och läkning av tänder, säger han.

Endodonti betyder inuti tanden. Florin Schiopu är snart färdig specialisttandläkare i just endodonti och arbetar med rotbehandlingar.

Rotbehandling innebär behandling av tandens insida. Det behöver göras när en tandpulpa, det vill säga tandens nerv, är inflammerad eller infekterad. Rotbehandling utförs av alla tandläkare men vid komplicerade fall kan det behövas remiss till en specialist.

– Man behöver ha en bra kommunikation med sin patient och förstå patientens situation när man arbetar som specialist inom endodonti, säger Florin.

Han har nu bara examinationsdagen kvar innan han är helt färdig specialist:

– Jag ville ha större utmaningar i jobbet. Visst har det varit lite stressigt under vissa perioder under utbildningen men intressant och roligt, jag ångrar inte att jag tog steget till att bli specialisttandläkare.

Självaexaminationsdagen består av två delar. Den inleds med att Florin diskuterar med sin examinator, Malin Brundin, universitetslektor i endodonti från tandläkarhögskolan i Umeå, om specialistutbildningen. Examinatorn väljer ut fem kliniska patientfall som Florin Schiopu har behandlat och ställer frågor om dessa. Sedan håller Florin en föreläsning som handlar om huruvida man ska göra om en gammal rotfyllning före en protetisk behandling.

– Det känns roligt men också lite nervöst, det är en ny situation att prata inför en stor publik. Men det ska nog gå bra!

Fakta: Florin Schiopu

Florin Schiopu utbildade sig till tandläkare i hemlandet Rumänien där han 2002 öppnade en egen tandvårdsklinik. 2007 flyttade han till Arvika för att arbeta som tandläkare efter sex månaders intensiv språkundervisning. Hans intresse för rotbehandlingar växte och sedan 2015 har Florin arbetat som tandläkare på Folktandvården Manhem i Falun där han utbildat sig till specialist inom endodonti (rotbehandling).

Pressen är välkommen att närvara vid examinationsföreläsningen
 Klockan 13:30 onsdagen den 16 oktober håller Florin Schiopu, ST-tandläkare i endodonti, sin examinationsföreläsning i endodonti på Scandic hotell i Falun.

Press är välkommen på föreläsningen.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: