Mammografiverksamheten vid Mora lasarett läggs ner

Pressmeddelande – 6 maj 2019

Mammografienheten i Falun tar över ansvaret från Mora lasarett för utredningar och uppföljning av patienter med symtom från brösten samt uppföljning efter bröstoperation.
– All mammografisk utredning och alla läkarkontroller kommer att ske vid Mammografimottagningen vid Falu lasarett. Och all bröstoperationsverksamhet och läkarkontroller vid kirurgkliniken vid Falu lasarett, säger Maria Nyberg, platschef Mammografienheten i Falun.

Den ”vanliga mammografin” påverkas inte av förändringen. Hälsokontroller, det vill säga screeningundersökningar dit samtliga i åldersintervallet 40-74 år kallas, fortsätter att utföras i Borlänge och Mora precis som tidigare.

Den kliniska mammografin har hand om utredningar och uppföljning av patienter med symtom från brösten samt uppföljning efter bröstoperation. Verksamheterna för den kliniska mammografin i Mora respektive Falun har haft olika förutsättningar och teknik. Det handlar bland annat om att Mora har haft en föråldrad mammografiutrustning. Det har också funnits en mer sårbar organisation i Mora med för få specialister.

Det här har medfört en risk för en ojämlik bröstcancervård i Dalarna. Från och med den 26 april samlas därför alla resurser och all kompetens på en plats, Mammografienheten i Falun. Från och med maj 2019 upphör också all bröstkirurgisk verksamhet vid kirurgkliniken på Mora lasarett och kirurgkliniken i Falun övertar ansvaret.

Det här innebär längre resor för patienter som bor i de norra delarna av Dalarna men också ökad tillgänglighet och högre patientsäkerhet:

– Vi kommer att kunna ge alla patienter i hela länet med misstänkt bröstcancer en mer jämlik och standardiserad utredning och behandling, säger Maria Nyberg.

Var händer nu? Vart ska man vända sig?

 • Vid symtom från brösten, till exempel knöl, ska patienten kontakta mammografienheten i Falun på telefon 023-49 22 49 alternativt skriva en egenvårdsremiss i 1177.
 • Kvinnor som opererats på grund av bröstcancer erbjuds som regel årliga kontroller med mammografi till och med 74 års ålder eller tio år efter operationen. Patienter som tidigare följts på Mora lasarett kommer remitteras till mammografienheten Falun som beslutar om patienten i fortsättningen ska följas på mammografienheten där eller kallas till mammografikontroll via screeningen på Fridhemsplan i Mora.
 • Har man frågor efter sin bröstoperation, till exempel komplikationer eller återbesök, kontaktas kirurgmottagningen i Falun på telefon 023-49 21 65.
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: