Möt riksarkitekten: Så bygger vi nytt och så bevarar vi

Pressmeddelande – 30 september 2019

Hur kan vi bygga bättre? Få en levande landsbygd? Och samtidigt se till att skydda kulturhistoriskt intressanta miljöer och byggnader?
På torsdag kommer riksarkitekten Helena Bjarnegård till Dalarna för att prata om sitt uppdrag.

Torsdagen den 3 oktober 2019 är det dags för Arkitekturrådets dag under Formveckan. Tema för dagen är ”Förvalta och förnya”. Medverkar gör bland andra riksarkitekten Helena Bjarnegård för att berättar om sin roll som Sveriges första riksarkitekt och sitt uppdrag i utredningen Gestaltad livsmiljö:

– Den nya arkitekturpolitiken är tydlig och ambitiös och handlar om att arkitektur är ett kraftfullt verktyg i arbetet med de stora samhällsutmaningarna. Den handlar om att omsorgsfull gestaltning, kvalitet och hållbarhet går hand i hand. Om att arkitekters kreativa och inkluderande metoder behövs när vi ska tänka nytt och innovativt, skriver Helena Bjarnegård i Boverksbloggen.

Riksarkitektens uppdrag är att leda och samordna arbetet inom arkitekturområdet på nationell nivå.

Arkitekturrådet inviger med detta arrangemang Formveckan Dalarna som Svensk Form Dalarna arrangerar för tredje gången. Region Dalarna, Länsstyrelsen, ByggDialog Dalarna utgör styrgrupp för Dalarnas Arkitektråd.

När: Torsdagen den 3 oktober 2019
Var: Kvarnportens aula, Pelle Bergs Backe 3, Falun
Tid: Arkitekturrådets dag pågår mellan 8.30-14:30
9.20–10.00 Riksarkitekt Helena Bjarnegård
10.00–10.20 Frågor och svar – moderatorer leder

Formveckan startar den 3 oktober och pågår fram till den 13 oktober.

• Helena von Bergen verksamhetsutvecklare Bild och form Dalarna, Kultur och Bildningsförvaltningen i Region Dalarna
    helena.vonbergen@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst