Närakuten i Ludvika invigd

Pressmeddelande – 31 maj 2021

Idag, måndagen den 31 maj, var det dags för invigning av den nya Närakuten i Ludvika:
– Det är otroligt glädjande att Närakuten nu är invigd, att Ludvikaborna får en bättre vård närmare hemmet även på kvällar och helger, säger Sofia Jarl (C) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

En mini-invigning utomhus blev det i väntan på att pandemin ska vara över och en större invigningsfest för medarbetare och andra intressenter kan ske.

Närakuten kommer att hjälpa invånare och besökare i Västerbergslagen vid akuta sjukdomar och olyckshändelser.

– Ökad tillgänglighet och närhet är avgörande för att kunna tillhandahålla en vård att lita på. Det här förstärkta akutuppdraget skapar ökad trygghet för befolkningen i området och frigör resurser från ambulanssjukvården, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Närakuten i Ludvika ska komplettera vårdcentralerna utanför deras ordinarie öppettider och har öppet dygnet runt. Under dagtid kan Närakuten också röntga och gipsa enklare frakturer.

– Vi hoppas också kunna erbjuda fler patienter möjligheten att läggas in direkt på vårdavdelning i Ludvika istället för att behöva skicka dem till Falun. Vi ser också att vi kan göra mer för vissa patientgrupper inom ortopedi, infektionssjukvård, multisjuka äldre samt barn, säger Andreas Dicander, verksamhetschef.

När ska man åka till Närakuten i Ludvika och när ska man åka till Akutmottagningen I Falun?
– Vid akut bröstsmärta eller tecken till stroke ska man alltid ringa 112 för att få hjälp. I övriga fall är det alltid bäst att kontakta vårdcentralen eller 1177 för att få hjälp och råd kring var man ska söka vid olika tillstånd, säger Andreas Dicander.
Hur gör man om man behöver åka till Närakuten?
– Vi har ”drop in” öppet för akuta åkommor dygnet runt. Vi tar hand om alla i prioriteringsordning, vilket betyder att en patient som visar tecken till att snabbt kunna försämras tas om hand före den som inte försämras av att vänta. En person med svårare sjukdom får alltid hjälp före en person med en lindrigare åkomma, oavsett vem som sökte först, säger Andreas Dicander.

 • Sofia Jarl ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (C), Region Dalarna
  072-085 31 60
  sofia.jarl@regiondalarna.se
 • Ulf Berg regionstyrelsens ordförande (M), Region Dalarna
  070-250 43 40
  ulf.berg@regiondalarna.se
 • Andreas Dicander verksamhetschef, Kliniken Medicin Geriatrik och Rehabilitering Ludvika, Region Dalarna
  070-619 13 52
  andreas.dicander@regiondalarna.se
 • Anette Gerlström verksamhetschef primärvården Västerbergslagen
  073-579 53 65
  anette.gerlström@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka