Fullvaccinerade barn, unga och vuxna behöver nu generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber.

Nu behöver inte fullvaccinerade med covid-19-symtom prov-ta-sig

Pressmeddelande – 1 november 2021

– Det här är en sjukdom vi måste leva med. Nu är många fullvaccinerade och omfattande testning bedöms inte längre vara motiverat – men vi behöver fortfarande se till att smittan inte kommer in i känsliga miljöer för att skydda sårbara grupper, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Fullvaccinerade barn, unga och vuxna behöver från och med den 1 november generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber. Detsamma gäller den som det senaste halvåret haft en bekräftad covid-19-infektion.

– Det är alltid viktigt att stanna hemma från jobb, skola och förskola vid nytillkomna förkylningssymtom eller feber. Bara på så sätt minskar vi risken allmänt för smittspridning av olika luftvägsinfektioner som till exempel RS-virus och influensa, säger Helena Ernlund.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation sker mot bakgrund av att stora delar i befolkningen över 16 år nu är fullvaccinerade. I Dalarna är cirka 83 procent över 16 år fullvaccinerade och hela 87 procent har fått dos ett.

Den höga vaccinationstäckningen i landet minskar risken för omfattande smittspridning och gör att färre människor drabbas av allvarliga konsekvenser till följd av covid-19-infektioner.

– Det viktigaste nu är att vi testar i miljöer och grupper där det finns risk för allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Helena Ernlund.

Testning rekommenderas fortsättningsvis vid symtom:

 • För alla ovaccinerade personer från förskoleklass och uppåt som inte nyligen genomgått covid-19.
 • För vård- och omsorgspersonal
 • För äldreomsorgstagare, äldre inom LSS-verksamhet samt vid behov av vård och behandling för misstänkt covid-19.
 • Personer som får symptom efter resa i ett land utanför Norden.

Den som är fullvaccinerad och vill prov-ta-sig vid symtom kan även fortsättningsvis göra det.

Testning rekommenderas fortsättningsvis även utan symtom:

 • För ovaccinerade personer som inte genomgått covid-19 under det senaste halvåret efter vistelse i land utanför Norden.
 • Om du ingår i en smittspårning.

Som tidigare gäller att små barn i förskoleåldern inte testas.

Hur länge ska man vara hemma efter att haft en luftvägsinfektion om man är fullvaccinerad?
– Man ska vara hemma tills man varit feberfri i minst ett dygn och känner sig frisk. Det är okej att gå tillbaka till skola eller arbete om man har vissa luftvägssymtom kvar, så länge man har förbättrats.
– Detsamma gäller för den som är ovaccinerad och har genomgått ett test som var negativt, säger Helena Ernlund.

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka