På våra menyer anges från och med 11 oktober koldioxidekvivalenter per portion i kilo.

Nu kan du som äter i våra restauranger välja klimatsmartare mat

Pressmeddelande – 11 oktober 2021

Från och med måndag 11 oktober kommer lunchgäster i våra restauranger Gastronomen i Falun, La Rätt i Mora och Hörnan i Ludvika att bli informerade om sina maträtters klimatpåverkan i form av kilo koldioxidekvivalenter (förkortat CO2) per portion.

- Vad vi väljer att äta har en stor betydelse för klimatet och nu får du som gäst möjlighet att välja en klimatsmartare maträtt genom att vi på menyerna anger koldioxidekvivalenter per portion i kilo, berättar Anders Eriksson, processägare kost och måltid inom Regionservice.

Enligt RISE (research institutes of Sweden) ligger koldioxidutsläppen per svensk för närvarande på cirka 1,8 kg koldioxid per måltid men bör senast 2050 vara nere på ca 0,5 kg per måltid för att vi ska nå de långsiktiga klimatmålen enligt Parisavtalet.

- Vi har som mål i regionen att vår genomsnittliga klimatpåverkan per lunchportion i våra restaurangmenyer ska vara högst 1 kilo CO2 år 2022. När vi år 2020 började våra mätningar låg medelvärdet på 1,7 kilo, säger Christer Carlsson, servicenämndens ordförande.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka