Nu ökar Region Dalarna vaccinationstakten – minskat dosintervall mellan dos 2 och 3

Pressmeddelande – 12 januari 2022

Region Dalarna minskar nu dosintervallet för vaccination mot covid 19 – alla de som är 18 år eller äldre behöver nu endast vänta 5 månader mellan dos 2 och 3. Detta innebär att den största delen av Dalarnas befolkning nu kan vaccinera sig med en påfyllnadsdos.

Från och med idag, den 12 januari 2022, kan alla i länet som är äldre än 18 år vaccinera sig med dos 3 om det gått minst fem månader från dos 2. Idag kan sålunda alla som fått sin andra dos innan den 12 augusti 2022 boka tid för tredje dosen. Tid för dos 3 kan bokas i förväg; Det är inte nödvändigt att vänta fem månader från dos 2 innan tid för dos 3 kan bokas, så länge vaccinationstillfället för dos 3 äger rum fem månader efter dos 2.

– Genom att minska dosintervallet från sex månader till fem öppnar vi upp för möjligheten att vaccinera den största delen av befolkningen inom kort. Det anser vi vara en nödvändig lösning i dagsläget. Vi har hittills varit bra på att vaccinera, men vi måste vaccinera fler så fort det bara går, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare.
– Det finns gott om tider och vi står redo med doser och vaccinatörer. Så boka din vaccinationstid nu!

Beslutet att öka takten i vaccinationsarbetet genom att minska dosintervallet mellan dos 2 och 3 från sex månader till fem tas i ljuset av den skenande smittspridningen som äger rum i hela landet.
– I Dalarna har vi nu fler covidpositiva än vi någonsin haft, och den förväntade toppen av bekräftade fall är inte nådd än. I samband med ökningen av covid-19-fall har antalet patienter i behov av vård på grund av en pågående covidinfektion ökat. Vaccination med dos 3 är nu det bästa alternativet vi har för att skydda oss själva och andra mot allvarlig covidinfektion, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka