Nu öppnar vaccinationsbokningen för dem som är 57 år och äldre

Pressmeddelande – 19 maj 2021

Just nu har vi god tillgång på vaccin på ett antal orter – därför öppnar bokningen för dem som är 57 år och äldre. Vaccinering är vägen framåt till att träffa nära och kära och det mest effektiva sättet för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

Från och med idag, onsdag den 19 maj, kan alla födda 1964 och tidigare själv boka in sig för vaccinering mot covid-19 på 1177.se e-tjänster. Lediga tider finns i: Falun, Borlänge, Gagnef, Avesta, Leksand, Orsa, Ludvika, Vansbro och Smedjebacken.

Bakgrunden är att det finns vaccin, bland annat för att man nu får ut fler doser ur varje ampull av Pfizer Biontechs vaccin. En teknik gör att man undviker allt vaccinspill och istället för sex vaccindoser får ut sju vaccindoser ur varje ampull.

–Det viktigaste är att så många som möjligt får en första dos snabbt så att så få som möjligt insjuknar i covid-19, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

48 procent av befolkningen över 18 år i Dalarna har fått sin första vaccindos. Vaccineringen är gratis. Samtliga godkända vacciner mot covid-19 ger bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos:

– För att bromsa smittspridningen vill jag påminna om att det också efter vaccinering är viktigt att fortsätta att följa de råd och rekommendationer som finns, säger Anders Lindblom.

Så här gör du:
Logga in på 1177.se. Klicka på din vårdcentral och välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”. Hittar du ingen ledig tid på din vårdcentral kan du prova en närliggande. Har du inte e-legitimation och behöver hjälp att boka tid? Ring Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Telefonsupporten har öppet vardagar 08:00-16:00.

Det går inte att ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller till din vårdcentral för att boka tid. Väntetid i telefonsupporten kan förekomma om det är många som vill boka in sig samtidigt.

• Presstjänst Presstjänst
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se