Ny utlysning av hemmaresidens för yrkesverksamma bild- och formkonstnärer

Pressmeddelande – 17 december 2020

Från och med idag den 17 december kan bild- och formkonstnärer i länet ansöka om hemmaresidens via Region Dalarna. ”Kulturrådet har uppmärksammat den handlingskraft vi tidigare visat och vi är glada över att ha blivit tilldelade medel så att vi kan fortsätta stötta bild- och formkonstnärer i dessa tider”, säger Emelie Lilja, Bild-och formkonsulent på Bild och form Dalarna.

Totalt erbjuds 7 residens á 20 000 kronor som finansieras av Kulturrådet. Hemmaresidenset ska skapa möjligheter för den professionellt yrkesverksamme att utveckla och fördjupa något inom sin profession, till exempel en idé, tematik eller teknik. Utförandet ska äga rum hemma, alternativt i en närbelägen ateljé, studio, verkstad eller utomhus.

Den som söker ska vara skriven i Dalarna och professionellt yrkesverksam inom bild-och formområdet (till exempel konst, design, arkitektur, konsthantverk eller illustration). Det är även möjligt att söka som konstnärsgrupp eller som förening bestående av professionella konstnärer. En ansökan avser då ett residens á 20 000 för hela gruppen.

Detta är en andra omgång av hemmaresidens från Bild och form Dalarna. En första omgång utlystes i juni 2020.

– Den som ansökte om hemmaresidens i den förra omgången uppmuntras att söka igen, förutsatt att man inte har beviljats ett hemmaresidens under 2020 , säger Emelie Lilja.

Ansökan om hemmaresidens 2021 är öppen mellan 17 december 2020 och 17 januari 2021. Endast en ansökan per person kommer att beaktas.

Beslut förväntas komma 1 februari 2021. Residenset är fyra veckor långt och ska genomföras under valfri period från beslutsdatum till och med juli 2021. Veckorna behöver inte ske i anslutning till varandra, utan kan delas upp i flera perioder.

Mer information om utlysning hemmaresidens bild och form.

• Emelie Lilja Bild- och formkonsulent
    emelie.lilja@regiondalarna.se