​Nya appen ”Ung i Dalarna” gör det enklare att nå ungdomsmottagningen

Pressmeddelande – 27 maj 2020

Nu kan alla unga mellan 13-24 år i länet kontakta Ungdomsmottagningen Dalarna direkt genom videosamtal i smartphone eller surfplatta.
– Unga idag är uppkopplade och digitala och det viktigt att nå unga på deras egen arena. Det ska vara enkelt att söka hjälp vid lättare psykiska och fysiska besvär, vi vill ha en låg tröskel in, säger Anna Knuts, projektledare för e-hälsa ungdomsmottagningar Dalarna.

Ungdomsmottagning Dalarna online nås via appen ”Ung i Dalarna” och är ett komplement till de fysiska mottagningarna som redan finns i länet. Vid behov kan de unga som använder appen hänvisas till en fysisk mottagning eller vårdcentral för undersökning eller provtagning, men i övrigt kan ungdomarna få samma hjälp online som vid ett vanligt fysiskt besök.

– Man kan få hjälp och stöd med frågor om kroppen, psykisk hälsa, sex, alkohol, spelberoende, preventivmedel, relationer och annat – eller bara få prata med en vuxen. Många av besöken på de fysiska mottagningarna handlar om att ge rådgivning och stödjande samtal till unga, säger Anna Knuts.

Ökad tillgänglighet till ungdomsmottagningen
– Genom appen ”Ung i Dalarna” kan vi bidra till att tröskeln sänks för den som behöver hjälp och stöd. De som idag upplever att det är svårt eller krångligt, till exempel på grund av långa avstånd eller sociala svårigheter, får det nu lättare att komma i kontakt med ungdomsmottagningen. Vården blir mer nära och tillgänglig när den finns i mobilen och det tror jag att många unga upplever som positivt, säger regionråd Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Fakta: Ungdomsmottagning Dalarna online

 • Ungdomsmottagning Dalarna online nås via appen ”Ung i Dalarna” som laddas hem via App Store eller Google Play.
 • Inloggning sker med BankID.
 • Onlinemottagningen vänder sig till unga mellan 13 och 24 år.
 • Videosamtalet är krypterat och personalen har tystnadsplikt.
 • Besöket är kostnadsfritt.
 • På Ungdomsmottagningen Dalarna online arbetar barnmorskor, kuratorer och sjuksköterskor. Mer information finns på 1177.se/dalarna/umd
 • Anna Knuts projektledare för e-hälsa ungdomsmottagningar Dalarna
  070-247 97 58
  anna.knuts@regiondalarna.se
 • Sofia Jarl ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (C), Region Dalarna
  072-085 31 60
  sofia.jarl@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: