Nystart för kulturlivet i Dalarna – Region Dalarna utlyser 3 miljoner

Pressmeddelande – 30 september 2021

Från och med imorgon, den 1 oktober, kan kulturaktörer i Dalarna ansöka om medel för en omstart av kulturlivet. Utlysningen är öppen för arrangörer av professionell kultur och grupper av yrkesverksamma kulturskapare. Syftet är att stötta och utveckla kulturen i länet efter coronapandemin.

 - Nu kickar vi igång kulturen igen! Jag är säker på att detta kommer att göra avsedd nytta för såväl kulturverksamma som publik, säger Mursal Isa (MP), ordförande kultur- och bildningsnämnden.

  Kultursektorn är ett av de områden som drabbats hårt av pandemin. De ekonomiska konsekvenserna har varit omfattande bland annat på grund av framflyttad, inställd eller förändrad verksamhet. Kulturen är därför i behov av en omstart. Region Dalarna vill vara drivande i nystarten av kulturlivet och har därmed avsatt tre miljoner kronor för att lindra pandemins effekter. Syftet är också att främja yrkesverksamma kulturskapares möjlighet att bo och verka i länet och att sprida professionell kultur brett i hela Dalarna.

  - Avsaknaden av levande kultur har varit kännbar för många, såväl yrkesverksamma som deltagare, därför behövs en tydlig åter- och nystart för kulturlivet i Dalarna. En återstart av kulturlivet innebär att få igång hjulen igen så att arrangörer, utövare och publik kan nå varandra, säger Malin Lagergren, chef för kultur- och bildning, Region Dalarna.

   Om utlysningen:
   Utlysningen vänder sig till kulturskapare och arrangörer av professionell kultur. Det finns fyra olika områden att söka medel inom; arrangörsbidrag, produktionsbidrag, investeringsbidrag samt digitaliseringsbidrag. Det är möjligt att ansöka inom flera olika områden med separata ansökningar. Ansökningstiden sträcker sig från den 1 oktober till den 1 november 2021. Beslut tas av Kultur- och bildningsnämnden den 1 december 2021 och medlen betalas ut under samma månad. Uppdraget kan genomföras under hela 2022. 

   För mer information och ansökan, besök: www.regiondalarna.se/aterstart

   • Theresia Holmstedt Jensen Projektstrateg, Kultur- och bildningsförvaltningen, Region Dalarna
    070-539 74 17
    theresia.jensen@regiondalarna.se
   • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka