Nytt avtal om specialistvård utanför Dalarna

Pressmeddelande – 2 oktober 2020

Idag antog Samverkansnämnden för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion ett nytt samverkansavtal.

– Det nya avtalet ökar möjligheterna för dalfolket att få specialistvård även utanför sjukvårdsregionen, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

I Uppsala-Örebro sjukvårdsregion ingår sju regioner, bland annat Region Dalarna. Det nya samverkansavtalet gäller tillsvidare. Avtalsdelen om specialistvården gäller 2021-2024 och reglerar formerna för samverkan inom sjukvårdsregionen, bland annat ekonomiska förutsättningar när patienter vårdas på sjukhus utanför den egna regionen.

Samverkansnämnden för Uppsala-Örebro antog också ett nytt namn; Sjukvårdsregion Mellansverige. Det nya namnet syftar till att bättre beskriva att det är fler regioner som samverkar.

– Det känns mycket bra att de sju regionerna nu utvecklar det gemensamma avtalet för en mer jämlik hälso- och sjukvård i sjukvårdsregionen. Det skapar också bättre förutsättningar för att adressera regionala utmaningar, säger Andreas Svahn (S), ordförande för Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– För oss i Region Dalarna är det viktigt att få hög kvalitet på specialistvården och samtidigt ska det vara kostnadseffektivt för skattebetalarna i Dalarna, säger Ulf Berg.

Innan avtalet träder i kraft ska det godkännas av regionerna som ingår i sjukvårdsregionen.

Mer information:

Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, tel: 070-250 43 40

Fakta

Uppsala-Örebro sjukvårdsregion är en av sex sjukvårdsregioner i Sverige och den näst största med cirka 2,1 miljoner invånare, 7 regioner och 80 kommuner. Genom samverkan vill sjukvårdsregionen erbjuda invånarna tillgång till en jämlik hälso- och sjukvård av god kvalitet. I sjukvårdsregionen ingår Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Värmland, Region Västmanland samt Region Örebro län. www.svnuppsalaorebro.se

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Ulf Berg regionstyrelsens ordförande (M), Region Dalarna
  070-250 43 40
  ulf.berg@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: