Nytt PCR-provtagningstält för faluborna

Pressmeddelande – 15 juli 2020

Från och med idag sker PCR-provtagning i Falun i ett nyuppställt provtagningstält på lasarettsområdet:
– Tidsbokning görs som vanligt via Region Dalarnas app Min vård. Den här provtagningen avser personer med någon typ av symtom på covid-19, säger Karolina Estman, verksamhetschef Tisken vårdcentral.

Region Dalarna erbjuder alla i länet med pågående symtom på covid-19 att provtas med PCR-prov. Provet tas genom en topspinne i näsa och svalg. Inga förberedelser krävs. Provtagningen är avgiftsfri.

Symtom på covid-19 kan vara:

• hosta
  • feber
  • andnings­besvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående

Region Dalarnas vårdcentraler i Falu kommun samordnar från och med 15 juli sin PCR-provtagning. Det gäller vårdcentralerna Britsarvet-Grycksbo, Norslund-Svärdsjö och Tisken.

– Vi gör så här för att möta den ökade efterfrågan på PCR-provtagning och avlasta vårdcentralernas laboratorier.

FAKTA: PCR-provtagning och serologiprovtagning

• Det finns två olika typer av prov som kan användas vid covid-19.
  • Det ena är PCR-prov, även kallat virusprov, som visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion. Den som ska provtas ska ha haft symtom i minst 24 timmar innan PCR-provtagning.
  • Det andra är serologiprov, även kallat antikroppstest, som visar om den som provtas har haft en covid-19-infektion och har utvecklat antikroppar.
  • Region Dalarna arbetar fortsatt aktivt för att utöka kapaciteten för serologiprovtagning, i nuläget kan Region Dalarna endast erbjuda vård- och omsorgspersonal serologiprov.

Mer information om Region Dalarnas app Min vård finns här:

Region Dalarna erbjuder även ett självskattningstest för covid-19:

• Karolina Estman
    karolina.estman@regiondalarna.se