Paus för all användning av Modernas vaccin till yngre

Pressmeddelande – 7 oktober 2021

Av försiktighetsskäl pausas användningen av Modernas vaccin för dem som är 30 år och yngre efter nya signaler om ökad risk för biverkningar som hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation.
Den som nyligen har fått Modernas vaccin sin första eller andra dos behöver ändå inte känna sig orolig. Risken att få biverkningen är väldigt liten, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Folkhälsomyndigheten beslutade igår, 6 oktober, att rekommendera paus för all användning av Modernas vaccin Spikevax till personer födda 1991 och senare. Preliminära dataanalyser från svenska och nordiska källor pekar nämligen mot en ökad förekomst av hjärtmuskel- och/eller hjärtsäcksinflammation efter vaccination mot covid-19 av unga med Modernas vaccin.

Den här väldigt ovanliga biverkningen är känd sedan tidigare, men verkar nu vara något vanligare hos unga som just fått Modernas vaccin. Risken är större efter den andra vaccindosen och vanligare för pojkar och unga män.

Hjärtmuskelinflammation är en inflammation i själva hjärtmuskeln och hjärtsäcksinflammation en inflammation i hjärtsäcken som omger hjärtat.
– Sjukdomen ger oftast lindriga symptom och går vanligtvis över av sig självt, i vissa fall kan man kan behöva läggas in på sjukhus för observation, säger Helena Ernlund.

Hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation förekommer ibland i samband med virusinfektioner och är betydligt vanligare vid sjukdomen covid-19 än efter vaccination av covid-19-vaccin. Undersökningar i USA bland 16-17-åringar har visat att det är sex gånger vanligare att drabbas av detta vid sjukdomen covid-19 än efter vaccination mot covid-19.

– När det gäller vaccinering av barn och unga präglas hela processen av noggrannhet och försiktighet. Det är vad man skulle kunna kalla nolltolerans mot allvarliga biverkningen. Det här är en mycket sällsynt biverkan och för den enskilda individen är risken att drabbas väldigt liten.

Till personer födda 1991 och senare som ännu inte fått vaccin rekommenderas nu vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech.
– Det pågår diskussioner om vad som är den bästa lösningen för personer födda 1991 och senare som redan fått en dos av Modernas vaccin. Tillsvidare ska de inte ha något vaccin. Vi återkommer med information så snart vi kan om vad som gäller för den gruppen, säger Helena Ernlund.

Folkhälsomyndigheten beslut gäller fram till den första december 2021 och man återkommer med besked om rekommendation efter detta datum.

Symtom på hjärtmuskel- och/eller hjärtsäcksinflammation är bland annat:

  • Andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Symtom kommer oftast inom några dagar upp till ett par veckor efter vaccination. Om man får symptom ska man söka sjukvård.

Intervjutider för media med Dalarnas smittskydd

Idag torsdag 7 oktober finns intervjumöjlighet klockan 14.15–15.15 med:
Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare: 073-065 54 10

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka