PCR-prov ska inte tas för att smittfri-förklara personer med redan konstaterad covid-19

Pressmeddelande – 20 november 2020

Personer som provtagits med PCR-prov och konstaterats smittade av covid-19 ska inte boka ett nytt PCR-prov med syfte att bli friskförklarade.

– På vissa arbetsplatser förekommer det just nu en missuppfattning om att ett negativt PCR-prov, virusprov, behövs för att smittfri-förklara personer med konstaterad covid-19. Det stämmer inte, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

En person som genomgått en covid-19-infektion kan under flera månader efter tillfrisknande få ett positivt resultat vid PCR-prov, trots att hen inte längre är smittsam. Det beror på att PCR-provet även analysera icke smittsamt, inaktivt, virus.

– Det är väl känt att man är smittfri sju dygn efter att symtomen började – förutsatt att man då har varit feberfri och har ett förbättrat allmäntillstånd sedan minst två dygn tillbaka, säger Helena Ernlund.

Trycket på PCR-provtagningstider i länet är just nu högt. Varje vecka provtas och analyseras cirka 6 400 PCR-prover.

– Det är oerhört viktigt att man inte bokar ny PCR-provtagningstid om man redan fått ett positivt provsvarför att inte mer än nödvändigt belasta labbet som analyserar proverna. Chefer ska inte uppmana sina anställda att göra det, säger Helena Ernlund.

Provtagning för covid-19 i Region Dalarna

Det finns två olika typer av prov som kan användas vid covid-19. Det ena är PCR-prov, även kallat virusprov, som visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion. Den som ska provtas ska ha haft symtom i minst 24 timmar innan PCR-provtagning. Det andra är serologiprov, även kallat antikroppstest, som visar om den som provtas har haft en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar. Den som har haft konstaterad covid-19 bedöms i nuläget vara immun mot en ny covid-19-infektion i minst sex månader.

• Presstjänst Presstjänst
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se