Provtagning vid covid-19-symtom återinförs för alla

Pressmeddelande – 18 november 2021

Från och med den 22 november är Folkhälsomyndighetens rekommendation till regionerna att de ska återgå till att erbjuda alla med nytillkomna covid-19-symtom provtagning, oavsett vaccinationsstatus.
– Jättebra att rekommendationer om provtagning återinförs för att få bättre kontroll på smittspridningen, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer behövde fullvaccinerade individer från den 1 november inte testa sig vid nytillkomna symtom. Vård- och omsorgspersonal rekommenderades då fortsätta provta sig.

Smittspridningen i Europa ökar igen och Folkhälsomyndigheten gör nu bedömningen att en storskalig provtagning i Sverige återigen är aktuellt. I samband med detta rekommenderas regionerna att från och med den 22 november erbjuda provtagning vid nytillkomna symtom för de som är fem år och äldre. Rekommendationen gäller alla oavsett vaccinationsstatus; undantaget är personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret.

– Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning vid nytillkomna covid-19 symtom togs bort i princip samtidigt som restriktionerna i samhället slopades. Detta har gjort det svårt för oss att hålla reda på smittspridningen, så vi ser positivt på detta, säger Helena Ernlund.
– Vaccinerna är effektiva och skyddar bra mot allvarlig sjukdom. Vaccination minskar också risken att smitta andra betydligt, men en viss risk för smitta finns kvar. Om vi testar alla med symptom kan vi smittspåra kring alla fall, bryta smittkedjor och därmed minska smittspridningen.

Fortsatt provtagning och hög vaccinationstäckning är sålunda fortfarande de viktigaste förutsättningarna för att minska smittspridningen.
– Det finns gott om vaccindoser. Vi vill verkligen uppmana de som ännu är ovaccinerade att boka tid. Att vaccinera sig är fortfarande helt avgörande, precis som att testa sig och stanna hemma vid nytillkomna symtom, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna.

Extrainsatt mediatid
Till följd av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring provtagning har Region Dalarna valt att erbjuda en extra fast mediatid med regionens smittskydd.

Mediatid erbjuds idag torsdag 18 november med Helena Ernlund, smittskyddsläkare (073-065 54 10), klockan 14:30–15:00.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka