Region Dalarna anmäler personuppgiftsincident till Datainspektionen

Nyhet – 21 juli 2020

Med anledning av att foton på journalanteckningar förekommit i sociala medier har Region Dalarna gjort en anmälan gällande en personuppgiftsincident till Datainspektionen.

Incidenten handlar om att någon har tagit ett foto av en dataskärm som visar journalanteckningar. Fotot har sedan publicerats och spridits på sociala medier. Tystnadsplikt och sekretess gäller för alla som arbetar eller deltar i arbetet inom hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel. Detta betyder att det aldrig är tillåtet att med hänvisning till meddelarfriheten lämna ut hemliga handlingar eller att bryta patientsekretessen.

–Vi ser allvarligt på händelsen då vi värnar om patientsekretessen. Ärendet utreds fortfarande men det vi vet är att det inte handlar om brister i våra IT-system, utan sannolikt om brister i handhavandet, säger Lena Jönsson, regionjurist vid Region Dalarna.

• Lena Jönsson Regionjurist, Region Dalarna
    lena.c.jonsson@regiondalarna.se