Region Dalarna ansöker om nationellt center i Falun för avancerad kirurgi vid endometrios

Pressmeddelande – 11 december 2019

Socialstyrelsen har beslutat att det ska inrättas fem center för avancerad kirurgi vid endometrios i landet och nu ansöker Region Dalarna om att ett av dessa ska inrättas vid Falu lasarett. ”Det skulle betyda både förbättringar för patientgruppen och att Dalarna även framöver kan utföra avancerad gynekologisk kirurgi”, säger Agneta Romin, verksamhetschef för Kvinnosjukvården.

Den 9 december beslutade regionstyrelsen att Region Dalarna ska ansöka om tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad vård för avancerad kirurgi vid endometrios. Ansökan skickas till Socialstyrelsen den 11 december tillsammans med en verksamhetsplan. 

– Vi har en bra endometriosvård med ett väletablerat team redan idag och ett nationellt endometrisoscenter i Falun skulle betyda ännu bättre vård för den här patientgruppen, säger Helena Björkman, divisionschef kirurgi.

Beviljas ansökan ska regionen i samverkan med fyra andra regioner bedriva högspecialiserad vård inom området. Samverkan ska också ske med vårdgivare som remitterar patienter för endometrioskirurgi. Regionen arbetar för att uppnå en jämlik vård samt bästa möjliga vårdkvalitet och resursutnyttjande och samverkan bidrar till en kunskapsspridning i hälso- och sjukvården. 

Om Falun får tillstånd att bedriva högspecialiserad vård vid endometrioskirurgi är planeringen att verksamheten som nationell enhet startar i januari 2021.

–  Det här var egentligen inget svårt beslut att ta, vi tar gärna ett ansvar och utvecklar verksamheten. Jag tycker dessutom att det är en fördel om inte all högspecialiserad vård koncentreras till universitetssjukhusen. Vi uppfyller villkoren och har rätt kompetens i Region Dalarna för att bedriva nationell högspecialiserad vård för avancerad kirurgi vid endometrios, säger säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Endometrios drabbar var tionde person med mens

Ungefär var tionde person som har menstruation har endometrios. Det är en hormonberoende, inflammatorisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Riktigt svår mensvärk är det vanligaste symtomet och det är vanligt att man behöver behandling för att smärtan ska lindras men det finns hjälp att få. Det är viktigt att träffa en gynekolog för att få hjälp med utredning och behandling om man har mycket ont vid mens, både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.

Läs mer om endometrios på 1177 Vårdguiden

Endometrios drabbar många kvinnor – Robin Wilding, överläkare endometriosteamet på Kvinnokliniken i Falun, berättar

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Agneta Romin Verksamhetschef Kvinnosjukvården, Region Dalarna
  023-49 20 00
  agneta.romin@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: