Region Dalarna delar ut 1,6 miljoner till utvecklingsprojekt i länet

Pressmeddelande – 9 mars 2020

Kultur- och bildningsnämnden beslutade den 9 mars att bevilja 1 607 500 kronor till 22 olika utvecklingsprojekt i Dalarna. ”Projektmedlen gör det möjligt att pröva något nytt utöver den ordinarie verksamheten. Vi fick in många bra och intressanta ansökningar i år,” säger Theresia Holmstedt Jensen, projektstrateg på Region Dalarna.

Projektmedlen kan sökas av föreningar, ideella organisationer, studieförbund och folkrörelseägda folkhögskolor i Dalarna och ska bidra till att uppfylla målen i kultur- och bildningsplanen.

– Många av årets projekt riktar sig till barn och unga, vilket är en prioriterad målgrupp. Här kan nämnas Sundborns teaters projekt Fantasi som överlevnadsstrategi. Hälsa och hållbar utveckling är temat i många projekt, till exempel Permakultur i förskolan och Projekt SKID (Smart Klimat I Dalarna). Inom kulturområdet dominerar scenkonsten, där bland annat ett nätverk för digitala operasändningar fått medel, berättar Theresia Holmstedt Jensen.

De beviljade projekten drivs i första hand av kulturorganisationer och studieförbund. Bland de beviljade ansökningarna ses en positiv trend av långsiktighet.

– Projekten finns spridda över hela länet och innehållet är brett, vi hoppas att de på något vis kommer alla Dalarnas invånare till del, säger Theresia Holmstedt Jensen.

Projektägare – Projektnamn – Beviljat belopp

• Föreningen Emaljverkstaden i Falun – Projektstöd för Miljöanpassat färgsystem för Emaljering – 45 500
  • Föreningen Kulturstöten –  Ett nätverk för Dalarnas OperapåBioföreningar – 100 000
  • KORDA Art In Motion –  Koreograferad bok – 100 000