Region Dalarna erbjuder antikroppstester för personal inom hälso- och sjukvård samt omsorg först

Nyhet – 27 maj 2020

Medarbetare inom hälso- sjukvård och omsorg är prioriterade när testning av antikroppar för covid-19-virus införs i Region Dalarna. ”Det är fullt förståeligt att många medborgare i länet vill veta om de har haft viruset, men vi måste först och främst testa våra medarbetare som jobbar inom vård och omsorg, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare. 

I Region Dalarna pågår arbetet med att införa provtagning och analys av antikroppar som visar på genomgången covid-19-infektion. I första hand kommer medarbetare inom sjukvård och omsorg som har varit sjuka någon gång sedan pandemin började, men som inte har tagit virusprov (PCR-provtagning via näsan) eller som har tagit virusprov som visat negativt, att testas. Personer som inte har haft symptom kommer inte att provtas i nuläget.

Det finns inga färdiga planer gällande när och hur personer som jobbar inom samhällskritiska yrken kan bli aktuella för antikroppstester. Däremot har diskussioner inletts gällande var och hur dessa personer ska kunna provtas med virusprov (PCR) om de blir sjuka. Du kan som medborgare inte få remiss att testa dig för antikroppar via vården.

– Vi kommer vara igång nästa vecka med antikroppstester för våra medarbetare inom hälso- och sjukvården och omsorgspersonal. Det finns inte kapacitet för att provta allmänheten i nuläget, säger Helena Ernlund.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: