​Region Dalarna förbereder för en pandemisommar

Pressmeddelande – 3 juni 2020

Det är mycket svårt att bedöma hur coronapandemin kommer utvecklas och påverka hälso- och sjukvården i Dalarna. Därför förbereder och planerar regionen för en fortsatt hög belastning på vården under semesterperioden.

Dalarna är en av de regioner som haft många sjukdomsfall i covid-19, sedan den 12 mars till den 31 maj har 403 coivd-19-patienter vårdats på Falu lasarett. När de första sjukdomsfallen konstaterades ställde Region Dalarna snabbt om – på kort tid tredubblades då antalet IVA-platser, samtidigt som slutenvårdsplatser för infektionspatienter nästan fyrdubblades. Medarbetare har bytt arbetsplats för att bemanna upp prioriterade verksamheter.
– Våra medarbetare är helt fantastiska och visar en otrolig lojalitet. De är vår framgångsfaktor och vi är tacksamma för den insats de gör, säger Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sedan den 20 april har antalet inneliggande och IVA-vårdade covid-19-patienter kraftigt reducerats i Region Dalarna. Antalet IVA-platser och vårdplatser som är vikta för covid-19-patienter i regionen kommer i sommar att vara 10 respektive 66. Beredskap finns för att kunna skala upp igen vid behov.
– Vi kommer ha ungefär lika många vårdplatser öppna i sommar som vi brukar ha under semesterperioden, skillnaden i år är att vi har ett stort antal vårdplatser för dem som blir allvarligt sjuka i covid-19, säger Pär Lennart Ågren, divisionschef medicin.

På grund av den pågående pandemin behöver fler ordinarie vårdmedarbetare finnas på plats i sommar. Semesterperioden har därför förlängts med en månad för hälso- och sjukvården och omfattar nu juni till och med september. Fler medarbetare än vanligt har också mot ekonomisk ersättning flyttat sina semesterveckor.
– För flera av oss blir det i år inte den sommar eller semester som vi hoppats på. Jag förstår att det finns många som känner sig besvikna, men det är en extraordinär situation som vi befinner oss i, säger Lotta Olmarken Ingler.

Under semesterperioden minskas varje år antalet vårdplatser och den planerade vården får stå tillbaka.
– Förutom covidpatienterna prioriterar vi precis som varje sommar främst akutsjukvården. Människor ska inte tveka att söka vård om de behöver det och vid mindre akuta besvär vill vi verkligen uppmana människor att vända sig till 1177 Vårdguiden, säger Pär Lennart Ågren.

Alla vårdcentraler i länet och den digitala vårdcentralen Min Vård är öppna i sommar, men de har reducerad verksamhet.
– Tillgängligheten för patienterna är A och O för oss i primärvården, det handlar om 1177 Vårdguiden på telefon, 1177.se och telefonrådgivning på vårdcentralerna – man ska inte dra sig för att söka vård om man behöver det, säger Helén Kastemyr, divisionschef primärvård.
Primärvården stärker samarbetet med kommunerna i sommar bland annat med förstärkt läkarstöd och fler hembesök i äldreomsorgen.

 • Helén Kastemyr divisionschef primärvård, Region Dalarna
  070-549 77 05
  helen.kastemyr@regiondalarna.se
 • Helena Björkman divisionschef kirurgi, Region Dalarna
  070-268 00 90
  helena.bjorkman@regiondalarna.se
 • Lotta Olmarker Ingler hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna
  073-901 54 34
  lotta.ingler@regiondalarna.se
 • Pär Lennart Ågren Divisionschef medicinska specialiteter
  023-49 00 41
  par-lennart.agren@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: