Region Dalarna genomför fler planerade operationer

Pressmeddelande – 21 oktober 2019

Avsikten är att fler planerade operationer ska genomföras från och med imorgon, tisdag den 22 oktober:
Verksamheterna kommer att bedöma vilka planerade operationer som kommer att genomföras framöver, säger Eva Ohlsson, chefläkare och medicinskt ledningsansvarig i regional sjukvårdsledning.

Under måndagen, den 21 oktober, gjordes endast akuta och tidskritiska operationer. Avsikten är nu att fler planerade operationer ska genomföras från och med tisdag den 22 oktober:

– Vi beklagar verkligen att operationer har behövt skjutas upp. Nu är målet att genomföra så många planerade operationer som möjligt utan att vi för den skull riskerar säkerheten, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör.

Den patient som har en planerad operation ska i första hand räkna med att den bli av. Om en planerad operation behöver ställas in kommer patienten att bli kontaktad av personal på sjukhuset.

Region Dalarna är kvar i stabsläge och ser nu över hur arbetet ska organiseras för att kunna hantera leveransproblemen inom hälso- och sjukvården under längre tid. Tisdag den 22 oktober, 13.00, är det nytt stabsmöte där beslut kommer att fattas:

– Vi vidtar nu försiktighetsåtgärder för att upprätthålla så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt. Osäkerheten kring leveranserna är fortsatt stor och vi måste därför förbereda oss på att bristen på förbrukningsartiklar kvarstår en längre tid, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör.

Detta har hänt

 • Den 1 oktober blev Apotekstjänst Sverige AB ny upphandlad leverantör till Region Dalarna och fyra andra regioner. Övriga regioner i samarbetet är Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro som liksom Dalarna också har drabbats av allvarliga leveransproblem.
 • De senaste veckorna har de fem regionerna haft allvarliga leveransproblem av sjukvårdsartiklar då Apotekstjänst inte har levererat enligt avtal. Region Dalarna har hittills kunnat upprätthålla patientsäkerheten och bedrivit normal sjukvårdsverksamhet.
 • Fredag 4 oktober gick Region Dalarna upp i stabsläge för första gången med anledning av leveransproblemen av förbrukningsartiklar. På eftermiddagen hävdes stabsläget efter att inventering genomförts och det utlovats leveranser under helgen.
 • Onsdag 9 oktober beslutas att Region Dalarna måste vända sig till alternativa leverantörer för att säkerställa förbrukningsartiklarna.
 • Fredag 11 oktober beslöt särskild sjukvårdsledning i Region Dalarna att återigen gå upp i stabsläge på grund av fortsatt mycket stora leveransproblem. Detta för att bibehålla patientsäkerheten och för att bevaka det kontinuerliga inflödet av varor.
 • Torsdagen den 17 oktober fattar särskild sjukvårdsledning beslut om att endast akuta och tidskritiska operationer ska genomföras från och med måndagen den 21 oktober för att upprätthålla katastrofmedicinsk beredskap.
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: