Region Dalarna gör lex Maria-anmälan på grund av försenad diagnos

Pressmeddelande – 16 december 2020

En kvinna i 70-årsåldern fick sin cancerdiagnos försenad då hon inte fick kallelse till adekvat undersökning inom utsatt tid. Region Dalarna gör nu en lex Maria-anmäla och har vidtagit åtgärder för att säkerställa rutinerna vid remisser.

En kvinna i 70-årsåldern var i maj 2019 i kontakt med sin vårdcentral. Provtagning visade lågt blodvärde och hon var av och till trög i magen. Efter kontaktat med Medicinmottagningen i Mora beslutades att kvinnan skulle kallas till koloskopi, undersökning av tjocktarmen, inom fyra veckor.

En remiss skickades från vårdcentralen till Medicinmottagningen i Mora. Kvinnan kallades dock inte till undersökning inom de fyra veckor som var planerat.

I januari 2020 kontaktade kvinnan åter vårdcentralen eftersom hon mådde sämre. Hon hade då gått ner några kilo i vikt, var trött, frusen och hade ont i magen. Medicinmottagningen kontaktades och undersökning med koloskopi genomfördes en vecka senare. Undersökningen visade då att hon hade tjocktarmscancer och vidare utredning visade att det fanns metastaser.

– Den försenade diagnosen kan ha medfört en sämre prognos för kvinnan. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och anmäler därför händelsen enligt lex Maria, säger Anna Svärd, chefläkare.

För att förhindra att liknande händelser inträffar igen har Medicinkliniken i Mora sett över och förändrat rutinen för hantering av remisser. Dessutom har insatser gjorts för att minska väntetiderna.

  • Anna Svärd Chefläkare, Region Dalarna
    023-49 00 00 (växel)
    anna.svard@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: