Region Dalarna gör polisanmälan gällande misstanke om sekretessbrott

Pressmeddelande – 23 juli 2020

Foton på journalanteckningar förekom i sociala medier, något som anses som ett brott mot patientsekretessen. Region Dalarna har därför polisanmält incidenten för misstanke om sekretessbrott. Tidigare har Region Dalarna anmält händelsen till Datainspektionen.

Incidenten handlar om att någon har tagit ett foto av en dataskärm som visar journalanteckningar. Fotot har sedan publicerats och spridits på sociala medier. Tystnadsplikt och sekretess gäller för alla som arbetar eller deltar i arbetet inom hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel. Detta betyder att det aldrig är tillåtet att med hänvisning till meddelarfriheten lämna ut hemliga handlingar eller att bryta patientsekretessen.

• Lena Jönsson Regionjurist, Region Dalarna
    lena.c.jonsson@regiondalarna.se