Region Dalarna manar till försiktighet under jul- och nyårshelgen

Pressmeddelande – 23 december 2021

Belastningen på hälso- och sjukvården ökar nu på grund av den kraftiga smittspridningen av covid-19. De som behöver sjukhusvård är framförallt personer som är ovaccinerade och äldre som inte tagit dos 3 än.
– Boka in tid för tredje dosen så snart du kan! Det är inte läge att chansa nu – om du har det minsta symtom – stanna hemma från jul- eller nyårsfirandet, säger Erik Degerman, verksamhetschef Infektionskliniken.

Antalet konstaterat smittade av covid-19 ökar snabbt i Dalarna. Från vecka 48 till vecka 50 har antalet insjuknade ökat från 222 till 809. Fler behöver återigen sjukhusvård på grund av allvarliga covid-19-infektioner. Det är framförallt äldre som inte tagit dos 3 och personer som är ovaccinerade.

– Det är ett pressat läge inom infektionssjukvården just nu. De senaste två veckorna har vi sett en ökning av covidfallen samtidigt som vi har fler andra epidemier som pågår just nu. Det är förutom covid mer RS-virus och fler influensafall än vi brukar ha normalt den här årstiden, säger Erik Degerman, verksamhetschef Infektionskliniken.

Förnärvarande vårdas 22 patienter för covid-19 på Falu lasarett, vara av tre får IVA-vård.

– Samtliga patienter som har vårdats på IVA för covid-19 under senare delen av hösten har varit ovaccinerade. Så det är tydligt att vaccinet skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död – så om du ännu inte har vaccinerat dig gör det, säger Torbjörn Roos, verksamhetschef IVA.

Bemanningsläget inom hälso- och sjukvården är ansträngt. De avdelningar som vårdar covidpatienter bemannas upp. I samråd med personalen har vissa semestrar skjutits upp.

– Vårdpersonalen hade behövt välbehövlig återhämtning, men pandemin tar tyvärr igen hänsyn till behovet av jul- och nyårsledigt. Vi måste orka lite till och tillsammans gör vi det, säger Åsa Dedering, hälso och sjukvårdsdirektör.

Vaccinet mot covid-19 behöver fyllas på. Skyddet som vaccinet mot covid-19 ger avtar med tiden, vilket innebär att de som fått sin andra dos för mer än sex månader sen inte är tillräckligt rustade för att bemöta den kraftigt ökade smittspridningen. För personer som är 65 år och äldre gäller samma sak fast från fem månader.


Du bokar själv din tid för vaccination på 1177.se/dalarna

Om du behöver hjälp att boka tid kontakta Region Dalarnas telefonsupport på telefonnummer 010-249 92 88.

Öppettider vardagar 08:00-12:00 och 13:00-16:00.

Alla över 18 år som fått dos 2 för minst 6 månader sen kan ta dos 3, för personer över 65 år är det minst 5 månader som gäller. Dos 1 och 2 kan bokas av alla från 12 år. Vaccination är kostnadsfri

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka