Region Dalarna ökar takten i vaccinationsarbetet: ”Nu är det viktigt att boka påfyllnadsdos efter 6 månader för att behålla ett gott skydd mot covid-19”

Pressmeddelande – 9 december 2021

Nu kan alla över 18 år som fått sin andra dos för minst 6 månader sedan boka vaccinationstid för dos 3, för 65 plus gäller som tidigare minst 5 månader.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens övergripande rekommendation att vaccinera så många personer så fort som möjligt. Jag är mycket stolt över att vi nu ger dalfolket denna möjlighet, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Smittspridningen i Dalarna ökar, förra veckan insjuknade 222 personer. Från delar av Europa rapporteras det om omfattande smittspridning och stor belastning på sjukvården i en fjärde våg:

– Nu är det viktigt att boka påfyllnadsdos, dos 3, för att behålla ett gott skydd mot covid-19. Minst fem månader efter dos två för de som är 65 år och äldre – för alla andra är det sex månader som gäller, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Datum för dos 2 finns i covidbeviset som kan laddas ner via covidbevis.se. Ingen kommer få vaccin mot covid-19 före utsatt dosintervall (5 respektive 6 månader) och felaktigt bokade vaccinationstider kommer att avbokas.

Vaccination mot covid-19 sker på Dalarnas vårdcentraler och är kostnadsfri.

– Vi har kraftsamlat. Region Dalarna har nu en god vaccinationskapacitet på många vårdcentraler i länet tack vare att våra medarbetare gör sitt yttersta för att erbjuda befolkningen ett skydd så fort som möjligt, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Dos 1 och 2 kan bokas av alla från 12 år.

– Vi vill vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt. Den bästa julklappen kan du ge dig själv i år – vaccination mot covid-19 – det skyddar både dig själv och andra, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Boka här: Boka tid för vaccination i Dalarna - 1177 Vårdguiden

Det här gäller för dig som ska boka påfyllnadsdos

  • Alla över 18 år som fått dos 2 för minst 6 månader sedan ska boka påfyllnadsdos av covid-19 vaccin via e-tjänsterna på 1177.se. För personer 65 år och äldre är det 5 månaders dosintervall som gäller.
  • Vaccinationstider fylls på dagligen. Det går att boka vaccinationstid på närliggande vårdcentral om det inte finns lediga tider på din vårdcentral.
  • Behöver du hjälp att boka kan du ringa Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88, öppettider vardagar 08:00-16:00. För närvarande är det högt tryck vilket gör att svarstiden är längre än normalt. Vi ber om överseende för detta.
  • Många ringer till länets vårdcentraler eller till sjukvårdsrådgivningen på 1177 med frågor om vaccination. Vårdcentralerna kan inte svara på frågor gällande vaccination och det är viktigt att den som är sjuk och i behov av vård kommer fram i telefon. Frågor om vaccination, bokningsförfarande eller annat som rör vaccination mot covid-19 hänvisas till 1177.se.
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka