Region Dalarna övar höjd beredskap

Nyhet – 30 januari 2020

– Det känns historiskt att få vara en del i uppbyggnaden av totalförsvaret, säger Tobias Dicander, beredskapssamordnare civilt försvar och signalskyddschef samt regional övningsledare.

Tisdagen den 28 januari genomförde Region Dalarna en delövning i den nu pågående Totalförsvarsövning. Regeringen har beslutat att totalförsvaret ska stärkas, som en del i det genomförs Totalförsvarsövning 2020 (TFÖ) under ledning av Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Totalförsvarsövningen inleddes i slutet av 2019 och är den första i sitt slag på över 30 år. Övningen syftar till att stärka Sveriges motståndskraft mot angrepp. Region Dalarna kommer att genomföra flera övningar under 2020 i syfte att öva sitt uppdrag att bedriva Hälso -och sjukvård samt kollektivtrafik när samhället är hårt ansträngt.

Övningen i tisdags genomfördes i en fiktiv situation där regeringen beslutat om höjd beredskap, totalförsvaret mobiliserats och Sverige utsätts för väpnat angrepp.

– Vi övade bland annat beslutskedjor och hur vi ska samverka med varandra, för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera, civilbefolkningen värnas och Sverige stå emot ett väpnat angrepp, säger Tobias Dicander. 

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: