Rekommendationer för hushållskontakter vid covid-19

Nyhet – 19 oktober 2020

Personer som bor tillsammans med någon som har en pågående covid-19-infektion ska nu betraktas som möjliga sjukdomsfall och stanna hemma:

– Vi vet att många som blir smittade av covid-19 blir smittade av någon i sitt hushåll och genom att följa reglerna om att stanna hemma när någon i hushållet är smittad kan man stoppa smittan från att sprida sig vidare till personer i riskgrupper, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

I linje med de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten rekommenderar Smittskydd Dalarna att även så kallade hushållskontakter till en person med konstaterad covid-19 ska ges förhållningsregler för att stoppa smittan från att spridas vidare.

Med hushållskontakter räknas personer som delat boende med den konstaterat smittade någon gång under perioden som hen varit smittsam.

Förhållningsreglerna för hushållskontakter gäller personer från 16 år och uppåt. De innebär att man ska avstå från att vara på sin gymnasieskola eller sin arbetsplats och från fritidsaktiviteter som utförs tillsammans med andra.

Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatum för den smittade personen. Om inga symtom utvecklas rekommenderas att hushållskontakten provtas efter fem dagar.

Precis som övriga yrkesverksamma i samhället rekommenderas hushållskontakter till personer med konstaterad covid-19-smitta att om möjligt jobba hemifrån. Om det inte finns förutsättningar för att arbeta hemifrån kommer behandlande läkare att skriva smittbärarpenningsintyg* till hushållskontakter.

Den som berörs av förhållningsreglerna kommer att kontaktas av vården.

– Den som räknas som hushållskontakt och ska stanna hemma kommer att få information direkt av vården om vad som gäller, säger Helena Ernlund.

Personer som tidigare har ett positivt PCR-test eller som påvisat antikroppar de senaste sex månaderna undantas från förhållningsreglerna kring hushållskontakter.

För barn i förskola, grundskola och gymnasiesärskola i ett hushåll där annan person är konstaterat smittad av covid-19 gäller att:

 • Undvika aktiviteter utanför förskola och skola under hela inkubationstiden (14 dagar).
 • Man får resa med allmänna kommunikationsmedel.
 • Om inga andra möjligheter finns får vårdnadshavare lämna på förskola eller skola.

*Smittbärarpenning betalas ut till den som inte kan arbeta på grund av att hen har eller antas ha en smittsam sjukdom som omfattas av smittskyddslagen.

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Helena Ernlund biträdande smittläkare, Region Dalarna
  073-065 54 10
  helena.ernlund@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: