Så skyddar du dig mot harpest – rekordmånga drabbade i Dalarna

Pressmeddelande – 2 september 2019

I sommar har fler personer än vanligt smittats av harpest i Dalarna. ”Högsäsong för sjukdomen är i september vilket betyder att antalet smittade kommer att öka. Använd heltäckande klädsel och myggmedel när du är i skog och mark”, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Falu lasarett.

Personer som vistas i skog och mark, till exempel för att plocka bär eller svamp eller i samband med jakt, kan förebygga risken att utsättas för smitta.
– Använd heltäckande klädsel och myggmedel. Vid kontakt med döda harar och andra gnagare bör man använda handskar och ha god handhygien, säger Helena Ernlund.

Sedan slutet av juli har ovanligt många smittats av harpest. I Dalarna har det varit flest fall kring Mora, men också i trakterna kring västra Dalarna. Enstaka fall har förekommit i andra delar av länet.
– Hittills har cirka 260 personer drabbats i Dalarna vilket är betydligt fler än någon gång tidigare. Blir man sjuk bör man kontakta sin vårdcentral i första hand. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Den kan ibland läka ut av sig själv men man är då ofta sjuk i flera veckor, säger Helena Ernlund.

Harpest, eller tularemi, sprids inte mellan människor. Sjukdomen är vanligast förekommande mellan augusti och november. Den orsakas av en bakterie som sprids till människor genom direktkontakt med drabbade djur eller via insektsbett.
– Harpest är en säsongsbetonad sjukdom och vissa år är värre än andra. 2012 hade vi 63 fall medan det bara var två personer som insjuknade 2017 till exempel, säger Helena Ernlund med hänvisning till Folkhälsomyndighetens statistik.

Harpest kan överföras på flera sätt:
• Smitta från stick av smittad mygga (vanligast) eller från fästingbett.
• Inandning av partiklar som är förorenande med djurs avföring.
• Direktkontakt med sjuka djur, till exempel vid jakt.

Symptom och behandling
• Människor som drabbas kan få symptom som hög feber, huvudvärk och illamående.
• Vanligast är att man får ett sår med sårskorpa på bettstället. De närmaste lymfkörtlarna svullnar upp. Oftast rör det sig om ett bett på benet och svullna lymfkörtlar i ljumsken.
• Om man andats in smittan kan man få lunginflammation och därmed hosta.
• Harpest behandlas med antibiotika i cirka två veckor. Ibland kan harpest läka ut av sig själv, men man är ofta sjuk i flera veckor.
• Om man blivit frisk utan behandling behövs inte antibiotika.
• Efter att ha gått igenom hela sjukdomsförloppet blir man immun lång tid framöver.

  • Helena Ernlund biträdande smittläkare, Region Dalarna
    023-49 28 61
    helena.ernlund@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: