Så söker du vård – landar snart i din brevlåda

Pressmeddelande – 16 december 2021

– Vykortet är en hälsning från oss till länets invånare som ska underlätta för de som funderar på vart de kan vända sig för hälsorelaterade råd eller när de är i behov av vård, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

I december kommer samtliga hushåll i Dalarna få skriftlig information från regionens hälso- och sjukvård. Syftet med insatsen är att göra det enklare att söka vård på rätt nivå och ge tips och råd om bland annat psykisk hälsa, receptförnyelse och den digitala ungdomsmottagningen.
– Framför allt vill vi med denna information påminna våra invånare om vart de ska vända sig när de är i behov av vård. Det finns olika sätt att söka vård beroende på typen av besvär; ibland kan det räcka med råd för egenvård, säger Åsa Dedering.

De som inte är i behov av akut vård ska i första hand vända sig till 1177.se. Här kan invånarna få hjälp med att bedöma om de kan lindra sina besvär själva eller om de behöver söka vård för att bli friska. I de fall då svaren inte finns att få på 1177.se så kan 1177 Vårdguiden nås via telefon – Många gånger kan rådgivningen från den medicinskt utbildade personalen som svarar räcka för att må bättre.

Via 1177 Vårdguidens e-tjänster kan invånare på ett säkert sätt kontakta vården när det passar dem, för att exempelvis förnya recept eller läsa sin journal. Vykortet innehåller även en påminnelse om att vara ute i god tid med att förnya och hämta ut receptbelagda läkemedel innan de kommande högtiderna och ledigheterna.

Inför det nya året skickar Regionen även med några råd om hur invånare kan förbättra och bibehålla sin psykiska hälsa, som en påminnelse om att ta hand om sig själv och varandra, på alla sätt. Läs gärna vidare på 1177.se.
– Vi tipsar alla om att spara på vykortet. Sätt gärna upp det på kylskåpet, hemma eller på jobbet, som en liten ”kom-ihåg” om vart och hur vård finns att få, säger Åsa Dedering.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka