Provtagningskit för självprovtagning vid misstanke om covid-19.

​Självprovtagning av PCR-prov för barn från 13 år

Pressmeddelande – 10 december 2020

Region Dalarna har beslutat att även erbjuda självprovtagning av PCR-prov för covid-19 till barn från 13 år. För att kunna boka provet behöver barnet ha egen e-legitimation och få hjälp av förälder eller annan vårdnadshavare med själva provtagningen. För vilka e-legitimation som finns och hur man skaffar e-legitimation hänvisas till www.e-legitimation.se

– Vi gör det här dels för att förenkla för människor. Det har också visat sig, sedan vi öppnade självprovtagningen, att föräldrar bokar tid men tar provet på sina barn, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Självprovtagning av PCR-prov för barn från 13 år innebär att förälder eller annan vårdnadshavare hjälper barnet med provtagningen, det vill säga tar prov i barnets näsa (främre delen) och svalg med tops och ser till att barnet lämnar salivprov. Självprovtagning av PCR-prov för barn från 13 år ska göras om barnet:

• har symtom på covid-19
  • haft symtom i minst 24 timmar

– Barn från 13 år behöver bara ta provet i främre delen av näsan, vilket underlättar då många känner obehag att föra in provtagningspinnen långt bak, förklarar Helena Ernlund.

Sammanfattning av provtagning för covid-19 för barn

Barn under 10 år
I Dalarna behöver inte barn under 10 år lämna PCR-prov. Alla barn som har symtom ska stanna hemma.

Barn 10-12 år
I Dalarna rekommenderar vi att barn mellan 10 och 12 år lämnar PCR-prov. Boka tid för provtagning hos vårdcentralen.

Från 13 år
Självprovtagning av PCR-prov vid en provtagningsstation. E-legitimation behövs för att boka. Förälder eller annan vårdnadshavare ska hjälpa barnet med provtagningen om barnet är under 16 år.

Så här går självprovtagning till
All självprovtagning bokas först via 1177 Vårdguidens e-tjänster på 1177.se där den som ska göra provet loggar in med hjälp av e-legitimation.

Det finns två olika möjligheter att göra självprovtagning. Antingen vid en provtagningsstation, då personen som ska provtas ska komma med bil till provtagningsstationen för att där ta PCR-provet på sig själv eller få hjälp att ta provet och därefter lämna in provet. Eller så kan ett självprovtagningskitt hämtas på apotek av ett ombud som måste vara symtomfri vid uthämtandet.

• Helena Ernlund biträdande smittläkare, Region Dalarna
    helena.ernlund@regiondalarna.se