Sju konstnärer i Dalarna får hemmaresidens

Pressmeddelande – 2 februari 2021

Bild och form Region Dalarna har utsett sju yrkesverksamma inom bild-och formområdet som beviljas var sitt hemmaresidens om 20 000 kronor. ”Ansökningarna höll en hög kvalitet och visade på en bred kompetens hos länets bild-och formkonstnärer, vilket är jättekul att se”, säger Emelie Lilja, bild-och formkonsulent vid Bild och form Region Dalarna.

Totalt inkom 52 ansökningar, varav 36 kvinnor och 16 män, spridda över 14 av Dalarnas 15 kommuner.

Detta var den andra utlysningen om hemmaresidens från Bild och form Region Dalarna. En första omgång utlystes i juni 2020. Utlysningen av hemmaresidens är en del i utvecklingsarbetet med residens inom bild- och formområdet. Med residens menas oftast en ateljévistelse någon annanstans än hemma, men med anledning av covid-19 utlystes ett hemmaresidens.

– Bild och form Region Dalarna hoppas kunna erbjuda fler hemmaresidens framöver, så att länets bild-och formkonstnärer får möjligheten att fortsätta utveckla sina kompetenser och fantastiska idéer, både under och efter pandemin, säger Emelie Lilja.

  De sju beviljade hemmaresidensen är:

  Karin Jaxelius

  för att hitta nya sätt att bygga och bränna keramikformer, gärna av porslinslera. Sätt som gör att man kan bygga större former, och som inte faller ihop vid högbränning.

  Sofi Karlsson

  som vill utveckla och skapa folkkonst i trä. Fördjupa sin handaskicklighet i skulpturalt uttryck i trä, såsom att skapa figurer, skulpturer och mönster samt teknikfördjupning i de verktyg som behövs för detta.

  John Rasimus

  som har tänkt tillverka egna akvareller i en egen färgskala av de nyanser han använder mest i sina verk.

  Pontus Ersbacken

  för experimentering av uttryckssätt och tekniska lösningar för att kunna skala ned storleken på skulpturer och arbeta fram små stenskulpturer i hanterbara storlekar.

  Matilda Haritz Svenson

  som vill arbeta med utformandet av rörliga keramikinstallationer på vertikal yta och hur dessa hur de kan arrangeras och aktiveras.

  P-O Söderlund

  för att bli insatt i olika svetstekniker, för att kunna utföra både mindre och större skulpturarbeten i olika järn/plåtmaterial. För att sen kunna välja och införskaffa lämplig utrustning.

  Anders Ståhl

  som ska fördjupa och utveckla sin kunskap om etsning, bla genom att etsa med salpetersyra i stället för järnklorid.

  Hemmaresidens 2021 – en satsning till följd av covid-19

  Ansökan var öppen mellan 17 december - 17 januari. Residenset kunde sökas av den som är skriven i Dalarna och professionellt yrkesverksam inom bild-och formområdet, till exempel konst, design, arkitektur, konsthantverk, illustration, och som hade tid samt önskan att utveckla och fördjupa något inom sin profession

  Residenset finansieras med medel som Bild och form Region Dalarna tilldelats av Kulturrådet med anledning av coronapandemin. Bedömningen har skett utifrån i residenset angivna kriterier samt i linje med Region Dalarna Kultur- och bildningsplan 2019-2022. Handläggare för residenset är Emelie Lilja med administrativt stöd av Theresia Jensen Holmstedt. Ansökningarna har anonymiserats innan urval. Margareta Björklund och Pernilla Jansson har gjort urvalet. Alla sökande har meddelats om beviljat eller icke beviljat residens via e-post måndagen den 1 februari 2021.


  • Emelie Lilja Bild- och formkonsulent
   072-083 22 06
   emelie.lilja@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
   010-249 90 20
   kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
   010-249 90 20
   kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
  Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
  Tillbaka

  Dela: