Barn mellan 13-17 år behöver egen e-legitimation för att boka tid för självprovtagning.

Skaffa e-legitimation till barn mellan 13-17 år

Nyhet – 16 december 2020

Region Dalarna uppmanar föräldrar och vårdnadshavare att skaffa e-legitimation till barn mellan 13 och 17 år: ”Det är viktigt att göra i förebyggande syfte – om barnet behöver provtas för covid-19 behöver barnet ha en e-legitimation,” säger Jessica Bäcklund, förvaltningsledare för Invånartjänster, Region Dalarna.

Sedan 10 december erbjuds barn från 13 år självprovtagning för att bekräfta eller utesluta covid-19-infektion. För att kunna boka provet via 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver barnet ha en egen e-legitimation. 

– Vi får just nu många frågor från vårdnadshavare som vill boka tid för provtagning för barn, men där barnet inte har någon e-legitimation. Därför vill vi lyfta att det är bra att ordna detta omgående, innan barnet blir sjukt i misstänkt covid-19, men även för framtida 1177-ärenden, säger Jessica Bäcklund.

BankID och Freja eID+ är godkända e-legitimationer för inloggning. Jessica uttrycker att flera vårdnadshavare visat oro för att barnet ska kunna nyttja e-legitimationen i andra sammanhang, exempelvis vid handel.

– Freja eID+ är en e-legitimation som inte tillåter detta, så är man orolig rekommenderas den, säger hon.


Godkända e-legitimationer för 1177.se

Freja eID+
Freja eID+ är en gratis, mobil, svensk e-legitimation. Skaffas genom att barnet först laddar ner en app till mobilen eller surfplattan. För att aktivera e-legitimationen på plusnivån behöver barnet gå till ett av de anslutna ATG-ombuden.

Krav: Barnet måste vara folkbokfört i Sverige och kunna legitimera sig. Den som är under 18 år måste ha tillstånd av sin vårdnadshavare.

BankID
Beställs hos barnets bank. Den finns i tre varianter:

 • som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
 • på ett fysiskt smartkort (BankID på kort)
 • i ett program i din dator (BankID på fil).

Krav: Barnet måste vara kund i någon av de anslutna bankerna. Bankerna har olika krav på ålder men om barnet är under 18 år måste det finnas tillstånd från vårdnadshavaren. Till BankID på kort behövs en separat kortläsare.

Obs! Om ni ordnar BankID behöver ni säkerställa att det är ett riktigt BankID och inte ett så kallat säkerhets-ID som vissa banker erbjuder. Säkerhets-ID fungerar inte att använda för inloggning i 1177 Vårdguidens e-tjänster.


Mer information

 • Jessica Bäcklund Förvaltningsledare Invånartjänster
  072-083 56 21
  jessica.backlund@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: