Skydda de yngsta mot RS-virus – tvätt händer, stanna hemma, håll avstånd

Pressmeddelande – 6 oktober 2021

Under den senaste veckan har antalet små barn som behöver vård på grund av a RS-infektioner ökat i Dalarna:
– Nu måste vi skydda våra små barn från RS-virus – på samma sätt som vi tidigare har strävat efter att skydda våra äldre från covid-19, säger Peter Erensjö, barnläkare och verksamhetschef Barn- och ungdomsmedicin, Region Dalarna.

Just nu ökar spridning av RS-virus i hela landet. I Dalarna har ett 10-tal barn behövt sjukhusvård under den senaste veckan:

– RS-virus ger förkylningssymtom hos äldre barn och vuxna, men hos spädbarn kan RS-viruset orsaka andningssvårigheter och de kan behöva sjukhusvård. I enstaka fall kan barnen till och med behöva intensivvård, säger Peter Erensjö.

RS-viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer. RS-infektionerna brukar öka under vinterhalvåret och klinga av fram på vårkanten. Vartannat år brukar fler insjukna, säsongen 2020-2021 borde varit ett sådant år men på grund av coronarestriktionerna uteblev smittspridningen.

– Under pandemin har alla varit noggranna med att hålla distans och stanna hemma även vid lindriga symtom. Det här innebär att många barn aldrig har mött viruset förut och därför är extra mottagliga.

Det som behövs för att bromsa smittspridningen av RS-virus är samma beteenden som under coronapandemin:

 • Tvätta händerna ofta och noggrant.
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Håll avstånd vid minsta symtom.

– Om man är det minsta förkyld tycker jag att man ska undvika att besöka till exempel barnbarn eller bekanta med småbarn. Undvik att gå ut med era spädbarn på köpcentrum och i folksamlingar. Och låt barnen stanna hemma från förskola och skola vid förkylningssymtom, annars kan de smitta andra barn som i sin tur kommer hem och smittar småsyskon, säger Peter Erensjö.

Läs mer om RS-virus hos barn på 1177.se/Dalarna

 • Peter Erensjö verksamhetschef, barnläkare
  076-696 85 44
  peter.erensjo@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka