Smittskydd Dalarna: ”Nu måste alla ta ansvar för att bromsa smittspridningen”

Pressmeddelande – 10 november 2020

Antalet personer med konstaterad covid-19 ökar nu i snabb takt i länet och Smittskydd Dalarna vill påminna om vikten av att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.

Vi står inför en tuff vinter och nu måste alla ta ansvar för att bromsa smittspridningen, annars kommer fler människor att bli allvarligt sjuka och dö i covid-19, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Dalarna följer den nationella trenden där allt fler insjuknar i covid-19. Region Dalarna förbereder för att ta emot fler covid-19-sjuka patienter inom sjukvården igen och den senaste veckan har antalet covid-19-sjuka patienter som behöver läggas in för sjukhusvård blivit fler.

– Vi ser att smittspridningen sker i alla möjliga sammanhang, på arbetsplatser, privata fester och samband med idrottsaktiviteter och det gäller att tänka till hur man själv väljer att agera i varje enskild situation för det kommer att bli ännu tuffare för vården och fler kommer att bli allvarligt sjuka och dö om vi inte kan stoppa den här oroväckande utvecklingen, säger Anders Lindblom.

Är det aktuellt med skärpta allmänna råd i Dalarna?

– Det finns i dagsläget inget beslut om att införa skärpta allmänna råd i Dalarna men vi har en tät dialog med Folkhälsmyndigheten om den aktuella situationen i länet och ett sådant beslut kan snart bli aktuellt, säger Anders Lindblom.

• Anders Lindblom Smittskyddsläkare, Region Dalarna
    anders.lindblom@regiondalarna.se