Smittskydd Dalarna ser en ökad smittspridning av covid-19 i Hedemora

Pressmeddelande – 21 augusti 2020

Region Dalarna arbetar aktivt med smittspårning av covid-19 och nu har tre fall av klustersmitta konstaterats i Hedemora kommun.

– Jag vill verkligen uppmana alla som får minsta symtom att stanna hemma från jobb eller skola och boka tid för PCR-provtagning för att se om man har en pågående covid-19-infektion. Testet bokar man via appen Min vård Dalarna, det går snabbt att göra och är avgiftsfritt, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

Under hela coronapandemin har smittspårning inom vård och omsorg genomförts under ledning av Vårdhygien och Smittskydd Dalarna. Sedan vecka 30 kontaktas alla personer som konstaterats smittade av covid-19 för att tidigt bryta smittkedjor och upptäcka eventuell klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning.

– Vi har hittat ett 20-tal personer boende i Hedemora, och lika många personer som kommer från andra håll men som har vistats i Hedemora, som konstaterats vara smittade av covid-19, säger Helena Ernlund.

I dagsläget arbetar en särskild smittspårningsgrupp bestående av två personer med smittspårning av covid-19. Så fort ett fall konstateras genomförs en grundlig kontaktspårning, testning utförs och åtgärder för att stoppa smittspridning sätts in.

– Vi jobbar intensivt med smittspårning och vi kommer att fortsätta utöka det arbetet under hösten. På det här sättet kan vi hitta även de som är smittade fast de har väldigt milda symtom och som förmodligen inte hade testat sig på eget bevåg, säger Helena Ernlund.

– Vi vill påminna om att det är jätteviktigt att alla fortsätter hålla avstånd, tvättar händerna och stannar hemma vid minsta tecken på sjukdom. Vi måste alla hjälpas åt att bekämpa smittspridningen, säger Helena Ernlund.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: